• Δημιουργία Λογαριασμού

  Το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) της ΔΑΣΤΑ συγκεντρώνει τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες όλων των γραφείων της.

   

  Ως χρήστης, είτε είστε φοιτητής ή απόφοιτος, είτε εκπροσωπείτε κάποια επιχείρηση ή φορέα, στο ΟΠΣ της ΔΑΣΤΑ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έχετε τη δυνατότητα να διαμορφώσετε το προφίλ σας και προτιμήσεις σας και να αξιοποιείτε το σύνολο των υπηρεσιών μας μέσα από μια ενιαία και προσωποποιημένη εμπειρία

   

  Αν είστε Φοιτητής/ Απόφοιτος εγγραφείτε εδώ

   

Ακολουθήστε μας

FaceBookTwitter

Ιατρική Ειδικότητα στη Γαλλία

E-mail Εκτύπωση PDF

iatriki eidikotita exwterikoΓια να ξεκινήσει κανείς ιατρική ειδικότητα στη Γαλλία θα πρέπει να συμμετάσχει στον εθνικό διαγωνισμό Epreuves Classantes Nationales (ECN). Δικαίωμα εγγραφής έχουν οι φοιτητές που βρίσκονται στο τελευταίο έτος του 2ου κύκλου (6ο έτος σπουδών) ή έχουν κάποιο ισότιμο τίτλο σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία του 1993.  Κατά συνέπεια, oι φοιτητές ελληνικών σχολών ιατρικής μπορούν να λάβουν μέρος σ’ αυτό το διαγωνισμό στο τελευταίο έτος σπουδών. Είναι πολύ σημαντικό, ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες θέσεις για τους φοιτητές χωρών Ε.Ε., αλλά συναγωνίζονται για τις ίδιες θέσεις με τους Γάλλους.

Οι εξετάσεις για τους υποψηφίους που φοιτούν σε ελληνικά πανεπιστήμια γίνονται στη Μασσαλία (Γαλλία) κατά τον μήνα Ιούνιο και αποτελούνται από 3 γραπτές δοκιμασίες διάρκειας 3 ωρών η καθεμιά. Από το 2009 έχει προστεθεί μια καινούργια άσκηση που περιλαμβάνει την ανάλυση ενός επιστημονικού κειμένου (LCA).

Η επιλογή της ειδικότητας γίνεται ανάλογα με την σειρά κατάταξης σε εθνικό επίπεδο μέσω διαδικτύου. Η ειδίκευση στην ιατρική (internat) διαρκεί από 3 ως 5 χρόνια και περιλαμβάνει παρακολούθηση μαθημάτων, πρακτικά καθήκοντα και υποστήριξη διατριβής.
Μόνο το Diplômed’ Etat de docteuren médecine και η πλήρης κατοχύρωση του Diplôme d’Etudes spécialisées (DES) παρέχουν το δικαίωμα άσκησης της ιατρικής ειδικότητας στη Γαλλία.

Χρήσιμες Ιστοσελίδες:

Centre National de Gestion                 

www.cng.sante.fr

Ministère du Travail de l’emploi et de la santé (secte santé)       

www.sante.gouv.fr

Γαλλικό Ινστιτούτο                                                                                   

http://www.ifa.gr

Conseil National de l’Ordre des Médecins         

http://www.conseil-national.medecin.fr/

Centre National de Gestion                                                            

www.cng.sante.fr