• Δημιουργία Λογαριασμού

  Το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) της ΔΑΣΤΑ συγκεντρώνει τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες όλων των γραφείων της.

   

  Ως χρήστης, είτε είστε φοιτητής ή απόφοιτος, είτε εκπροσωπείτε κάποια επιχείρηση ή φορέα, στο ΟΠΣ της ΔΑΣΤΑ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έχετε τη δυνατότητα να διαμορφώσετε το προφίλ σας και προτιμήσεις σας και να αξιοποιείτε το σύνολο των υπηρεσιών μας μέσα από μια ενιαία και προσωποποιημένη εμπειρία

   

  Αν είστε Φοιτητής/ Απόφοιτος εγγραφείτε εδώ

   

Ακολουθήστε μας

FaceBookTwitter

Ιατρική Ειδικότητα στη Μ. Βρετανία

E-mail Εκτύπωση PDF

 iatriki eidikotita exwterikoΗ Μεγάλη Βρετανία αποτελεί έναν από τους πρώτους προορισμούς αναζήτησης ειδικότητας για τους Έλληνες ιατρούς, αφού θεωρείται ότι διαθέτει ένα από τα πιο οργανωμένα συστήματα υγείας με ενιαία εκπαίδευση που βασίζεται σε εθνικό πρόγραμμα σπουδών, προκαθορισμένο τρόπο αξιολόγησης και επίσημη πρόσβαση σε επαγγελματικό προσανατολισμό.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη διεκδίκηση μιας έμμισθης θέσης εργασίας ειδικότητας στη Μεγάλη Βρετανία αποτελεί η εγγραφή στο General Medical Council (GMC). Οι πτυχιούχοι Ιατρικής των ελληνικών Πανεπιστημίων έχουν δικαίωμα για “full registration” (πλήρης εγγραφή), η οποία αντιστοιχεί με την άδεια άσκησης επαγγέλματος και την εγγραφή στον Ιατρικό σύλλογο στην Ελλάδα. 

Η ειδίκευση στην Μεγάλη Βρετανία περιλαμβάνει δύο βασικά στάδια εκπαίδευσης:

 •  Foundation Programme διάρκειας δύο ετών (F1+F2)
 •  Βασική εκπαίδευση ειδικότητας διάρκειας δύο έως τρία έτη ανάλογα την ειδικότητα

Οι πτυχιούχοι Ιατρικής των ελληνικών Πανεπιστημίων έχουν δικαίωμα εγγραφής στο δεύτερο έτος Προκαταρκτικού προγράμματος (F2).

Μετά την ολοκλήρωση του F2, οι ιατροί μπορούν να αρχίσουν ένα Πρόγραμμα Ιατρικής Ειδικότητας ή Γενικής Ιατρικής, το οποίο καθορίζεται από το Royal College της αντίστοιχης ειδικότητας. Επιπλέον, τα Προγράμματα Ιατρικής Ειδικότητας και Γενικής Ιατρικής λειτουργούν με δύο διαφορετικούς τρόπους ανάλογα την ειδικότητα:

 • Run – Through Specialty Training: οι ιατροί υποβάλλουν αίτηση μια φορά κατά την εξέλιξη της εκπαίδευσης τους μέχρι και την ολοκλήρωση της.
 • Uncoupled Specialty: 2 χρόνια βασικής εκπαίδευσης σε ένα βασικό κορμό ειδικότητας (Specialty Core Training- CT1, CT2) και μετά ανοιχτός διαγωνισμός για εισαγωγή στο ανώτερο επίπεδο ειδικότητας, ST3, ST4

Ύστερα από επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος ειδικότητας οι ιατροί λαμβάνουν το Πιστοποιητικό Ολοκλήρωσης Ειδικότητας – Certificate of Completion of Training (CCT) και έχουν πλέον το δικαίωμα εγγραφής στο Μητρώο ειδικευμένων ή Γενικών Ιατρών του GMC.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο Γραφείο Διασύνδεσης του Π.Ι.

Χρήσιμες Ιστοσελίδες:

General Medical Council             
http://www.gmc-uk.org

Foundation programme
http://www.foundationprogramme.nhs.uk

Modernising Medical Careers
http://www.mmc.nhs.uk

British Medical Association                     
http://www.bma.org

NHS jobs
http://www.jobs.nhs.uk

PMETB  
http://www.pmetb.org.uk

NHS    
http://www.nhs.uk

British Council
http://www.britishcouncil.org/greece