• Δημιουργία Λογαριασμού

  Το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) της ΔΑΣΤΑ συγκεντρώνει τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες όλων των γραφείων της.

   

  Ως χρήστης, είτε είστε φοιτητής ή απόφοιτος, είτε εκπροσωπείτε κάποια επιχείρηση ή φορέα, στο ΟΠΣ της ΔΑΣΤΑ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έχετε τη δυνατότητα να διαμορφώσετε το προφίλ σας και προτιμήσεις σας και να αξιοποιείτε το σύνολο των υπηρεσιών μας μέσα από μια ενιαία και προσωποποιημένη εμπειρία

   

  Αν είστε Φοιτητής/ Απόφοιτος εγγραφείτε εδώ

   

Ακολουθήστε μας

FaceBookTwitter

Ιατρική Ειδικότητα στην Ελβετία

E-mail Εκτύπωση PDF

iatriki eidikotita exwterikoΗ Ελβετία, ενώ δεν είναι κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφαρμόζει ουσιαστικά τις οδηγίες της Ε.Ε. Επομένως, οι πτυχιούχοι ιατροί Ελληνικών Πανεπιστημίων έχουν το δικαίωμα να εργαστούν στην Ελβετία, εφόσον πάρουν την άδεια άσκησης επαγγέλματος από την αρμόδια κρατική υπηρεσία Féderation des médecins suisses.
Η απόκτηση τίτλου ειδικότητας στην Ελβετία είναι δυνατή χωρίς πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες για όσους έχουν υπηκοότητα μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχουν πάρει το πτυχίο τους σε χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσης, είναι απαραίτητη η άδεια παραμονής. Οι υπήκοοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάγονται σε μια καθαρά τυπική διαδικασία και λαμβάνουν σχεδόν αυτόματα άδεια τύπου L (περιορισμένης χρονικής διάρκειας, συνήθως μέχρι το τέλος του συμβολαίου) ή τύπου Β (πενταετούς διάρκειας).

Στην Ελβετία υπάρχουν τρεις επίσημες γλώσσες (και μια τέταρτη, ρομανική που μιλούν όμως μόνο λίγοι κάτοικοι). Η πολύ καλή γνώση μιας εκ των επισήμων γλωσσών (ανάλογα με το που υπάγεται ο φορέας) αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την διεκδίκησης μιας θέσεως εργασίας.

Οι ειδικότητες διαρκούν από 5 έως 7 χρόνια. Σε πολλές ειδικότητες απαιτείται ένα γενικό και ένα ειδικό μέρος, τα οποία όμως δεν έχουν αυστηρά καθορισμένη σειρά. Μία άλλη ιδιαιτερότητα αποτελεί επίσης, ότι ένα μέρος της ειδικότητας πρέπει να πραγματοποιηθεί  και σε επαρχιακά και σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία.

Περισσότερες πληροφορίες  για την ιατρική ειδικότητα στην Ελβετία θα βρείτε στο Γραφείο Διασύνδεσης του Π.Ι.

Χρήσιμες Ιστοσελίδες:

Fédération des médecins suisses
http://www.fmh.ch/fr/fmh.html

Institut suisse pour la formation médicale post- graduée et continue ISFM
http://www.fmh.ch/fr/formation-isfm.html

Ομοσπονδιακή ΥπηρεσίαΔημόσιαςΥγείας OFSP
http://www.bag.admin.ch

Λίστα νοσοκομείων και κλινικών της Ελβετίας
http://www.annuairemedecin.ch/hopitaux-en-suisse-2-51.html