• Δημιουργία Λογαριασμού

  Το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) της ΔΑΣΤΑ συγκεντρώνει τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες όλων των γραφείων της.

   

  Ως χρήστης, είτε είστε φοιτητής ή απόφοιτος, είτε εκπροσωπείτε κάποια επιχείρηση ή φορέα, στο ΟΠΣ της ΔΑΣΤΑ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έχετε τη δυνατότητα να διαμορφώσετε το προφίλ σας και προτιμήσεις σας και να αξιοποιείτε το σύνολο των υπηρεσιών μας μέσα από μια ενιαία και προσωποποιημένη εμπειρία

   

  Αν είστε Φοιτητής/ Απόφοιτος εγγραφείτε εδώ

   

Ακολουθήστε μας

FaceBookTwitter

Χρονοδιάγραμμα Ενεργειών Η.Π.Α.

E-mail Εκτύπωση PDF

usaΕάν επιθυμείτε να πραγματοποιήσετε τις μεταπτυχιακές σας σπουδές στις Η.Π.Α., είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσετε τη διαδικασία αναζήτησης και συγκέντρωσης πληροφοριών νωρίς. Στην παρακάτω ενότητα παρουσιάζεται ο τρόπος, με τον οποίο προτείνουμε να κινηθείτε ώστε να συγκεντρώσετε τις πληροφορίες που σας ενδιαφέρουν και να υποβάλετε αιτήσεις υποψηφιότητας για εισαγωγή σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ.


12- 18 μήνες πριν την αναμενόμενη ημερομηνία εισαγωγής στο πανεπιστήμια

Συγκεντρώστε πληροφορίες για τα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών που προσφέρονται από τα Πανεπιστήμια των Η.Π.Α.

Το Γραφείο Διασύνδεσης μπορεί να σας βοηθήσει στην συγκέντρωση πληροφοριών καθώς διαθέτει στη βιβλιοθήκη ενημερωτικό υλικό σχετικά με τις μεταπτυχιακές σπουδές στις Η.Π.Α. Επίσης, στην αναζήτηση πληροφοριών μπορούν να σας βοηθήσουν το Ίδρυμα Fulbright και η Ελληνοαμερικανική Ένωση, οι οποίοι είναι οι επίσημοι υπεύθυνοι φορείς των Η.Π.Α. στην Ελλάδα για την παροχή πληροφοριών σχετικά με σπουδές στις Η.Π.Α.

Έχετε υπόψη, ότι μία πολύ σημαντική πηγή πληροφόρησης τόσο για τις μεταπτυχιακές σπουδές στις ΗΠΑ, όσο και για την αναζήτηση γενικότερων πληροφοριών για τη ζωή στις ΗΠΑ είναι το Internet. Στο δικτυακό αυτό χώρο, θα βρείτε κατάλογο με χρήσιμες ηλεκτρονικές διευθύνσεις που παρέχουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

Επιλέξτε τα πανεπιστήμια και τα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών που σας ενδιαφέρουν

Αφού συγκεντρώσετε το σχετικό ενημερωτικό υλικό, μελετήστε το προσεκτικά και περιορίσετε τον αριθμό των Πανεπιστημίων που σας ενδιαφέρουν σε 10 με 20 το πολύ.

Ενημερωθείτε για τις προϋποθέσεις εισαγωγής και τα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων.

Αρχίστε να προετοιμάζεστε για το GRE Subject Test

Στην περίπτωση που τα προγράμματα μεταπτυχιακών που σας ενδιαφέρουν ζητούν το GRE Subject Test, φροντίστε να ξεκινήσετε νωρίς τη σχετική προετοιμασία, καθώςοι εξετάσεις για το συγκεκριμένο τεστ πραγματοποιούνται μόνο δύο με τρεις φορές το χρόνο.


12 μήνες πριν την αναμενόμενη ημερομηνία εισαγωγής στο πανεπιστήμιο

Επικοινωνήστε με τα πανεπιστήμια που σας ενδιαφέρουν.

Ζητήστε από τα Πανεπιστήμια να σας στείλουν αναλυτικές πληροφορίες για τα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών που προσφέρουν, ενημερωτικά φυλλάδια, καθώς και τις αιτήσεις υποψηφιότητας. Ζητήστε επίσης να σας στείλουν πληροφορίες σχετικά με τις δυνατότητες οικονομικής ενίσχυσης (υποτροφίες, εύρεση εργασίας).

Αρχίστε να προετοιμάζεστε για τα τεστ αγγλικής γλώσσας και ακαδημαϊκών γνώσεων

Υποβάλετε τις αιτήσεις για να δώσετε όλες τις απαιτούμενες εξετάσεις, TOEFL, GRE General Test, GRE Writing Assessment, GMAT και οποιοδήποτε άλλο τεστ απαιτείται.


9- 10 μήνες πριν την αναμενόμενη ημερομηνία εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο

Προετοιμάστε τον φάκελο υποψηφιότητάς σας
Συγκεντρώστε όλα τα απαιτούμενα πιστοποιητικά (πιστοποιητικό πτυχίου, αναλυτική βαθμολογία).
Αποκτήστε επίσημες μεταφράσεις των πιστοποιητικών που ζητούνται.
Συγκεντρώστε τις συστατικές επιστολές που απαιτούνται.
Ετοιμάστε τις επιστολές παρουσίασης των κινήτρων που σας οδήγησαν στην επιλογή των συγκεκριμένων προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών και Πανεπιστημίων.
Συμπληρώστε τις αιτήσεις των Πανεπιστημίων.
Δώστε εξετάσεις στα τεστ ακαδημαϊκών γνώσεων και γνώσης της αγγλικής γλώσσας.


5-7 μήνες πριν την αναμενόμενη ημερομηνία εισαγωγής στο πανεπιστήμιο

Στείλτε τους φακέλους υποψηφιότητας στα Πανεπιστήμια.
Στείλτε τους φακέλους υποψηφιότητας στα Πανεπιστήμια που σας ενδιαφέρουν ανάλογα με τις προθεσμίες υποβολής των αιτήσεων που το καθένα από αυτά ορίζει.
Φροντίστε να ενημερωθείτε ότι το πακέτο της αίτησής σας έχει φτάσει στο Πανεπιστήμιο και ότι είναι πλήρες. Έχετε υπόψη ότι στα περισσότερα Πανεπιστήμια υπάρχει χρέωση για την επεξεργασία της αίτησης.


3-5 μήνες πριν την αναμενόμενη ημερομηνία εισαγωγής στο πανεπιστήμιο

Προχωρήστε στην τελική επιλογή προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών.
Μόλις λάβετε από τα πανεπιστήμια τις απαντήσεις σχετικά με την αίτηση υποψηφιότητάς σας, επιλέξτε από τα προγράμματα που γίνατε δεκτοί, εκείνο που επιθυμείτε να παρακολουθήσετε.
Επικοινωνήστε με το Πανεπιστήμιο και ενημερώστε τον αρμόδιο σχετικά με την πρόθεσή σας να παρακολουθήσετε το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών.

Συμπληρώστε και αποστείλετε στο Πανεπιστήμιο όλα τα επιπλέον έντυπα που θα σας έχει στείλει ταυτόχρονα με την επιστολή αποδοχής της υποψηφιότητάς σας.
Επίσης, φροντίστε να ειδοποιήσετε τα υπόλοιπα Πανεπιστήμια που σας έκαναν δεκτούς, ότι δεν προτίθεστε να παρακολουθήσετε το πρόγραμμα σπουδών που προσφέρουν.


2-3 μήνες πριν την ημερομηνία εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο

Φροντίστε τις λεπτομέρειες που αφορούν το ταξίδι σας.

Ξεκινήστε τη διαδικασία για την έκδοση βίζας. Όταν ο υποψήφιος ειδοποιήσει το Πανεπιστήμιο ότι αποδέχεται τη θέση στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών, θα του σταλεί μαζί με άλλες πληροφορίες το έντυπο 1-20, το οποίο είναι απαραίτητο για την έκδοση φοιτητικής βίζας (κατηγορία F-1).
Η βίζα χορηγείται από το προξενείο της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, μέσω προσωπικής συνέντευξης σχετικά με θέματα ακαδημαϊκά αλλά και οικονομικά. Ο υποψήφιος πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξει ότι διαθέτει οικονομικούς πόρους για να καλύψει τα δίδακτρα και τα έξοδα διαβίωσης στις Η.Π.Α. για τουλάχιστον ένα ακαδημαϊκό έτος. Για το λόγο, αυτό ζητείται από το προξενείο μία επιστολή από τράπεζα, η οποία επιβεβαιώνει ότι η οικογένεια του υποψηφίου δύναται να τον στηρίξει οικονομικά. Επίσης, για την έκδοση βίζας είναι απαραίτητο το έντυπο 1-20, το διαβατήριο και μία πρόσφατη φωτογραφία ταυτότητας του υποψηφίου.


2-3 εβδομάδες πριν την ημερομηνία εισαγωγής στο πανεπιστήμιο

Ταξιδέψτε στις Η.Π.Α.

Δύο με τρεις εβδομάδες πριν την ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων μεταβείτε στις Η.Π.Α. ώστε να εγκλιματιστείτε και να διεκπεραιώσετε τυπικές διαδικασίες που σχετίζονται με τις σπουδές σας στο Πανεπιστήμιο και τη διαμονή σας.