• Δημιουργία Λογαριασμού

  Το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) της ΔΑΣΤΑ συγκεντρώνει τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες όλων των γραφείων της.

   

  Ως χρήστης, είτε είστε φοιτητής ή απόφοιτος, είτε εκπροσωπείτε κάποια επιχείρηση ή φορέα, στο ΟΠΣ της ΔΑΣΤΑ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έχετε τη δυνατότητα να διαμορφώσετε το προφίλ σας και προτιμήσεις σας και να αξιοποιείτε το σύνολο των υπηρεσιών μας μέσα από μια ενιαία και προσωποποιημένη εμπειρία

   

  Αν είστε Φοιτητής/ Απόφοιτος εγγραφείτε εδώ

   

Ακολουθήστε μας

FaceBookTwitter

Εκπαιδευτικό Σύστημα Σουηδία

E-mail Εκτύπωση PDF

 

Η Σουηδία έχει μία μακρά ιστορία υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης, καθώς πανεπιστήμια λειτουργούσαν στη χώρα από τον 15ο αιώνα, και παρ' όλο το μικρό πληθυσμό της, τα Πανεπιστήμια της είναι από τα καλύτερα στον κόσμο.

Στη Σουηδία σήμερα λειτουργούν πάνω από 40 ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα σε περισσότερες από 20 πόλεις της χώρας. Τα πανεπιστήμια (universitet) και τα πανεπιστημιακά κολέγια (högskola) προσφέρουν προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές σε πολλές ειδικότητες. Παράλληλα, τα πανεπιστήμια της χώρας ηγούνται της διεθνούς έρευνας και τεχνολογίας, παρέχοντας υψηλής ποιότητας εκπαίδευση.

Τα πανεπιστήμια της Σουηδίας είναι ιδανικά για ξένους φοιτητές, εφόσον το 95% του πληθυσμού μιλάει αγγλικά, ενώ η Σουηδία βρίσκεται στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως στην άριστη γνώση των αγγλικών σε εταιρίες και πανεπιστήμια.

Το υψηλό επίπεδο των πανεπιστημίων, η δωρεάν φοίτηση, ο περιορισμένος αριθμός εισακτέων φοιτητών και η πολύπλοκη διαδικασία υποβολής αιτήσεων κατατάσσουν τις σπουδές στην Σουηδία μια ελκυστική αλλά ταυτόχρονα ανταγωνιστική επιλογή.

Η Σουηδία προσέλκυε μεγάλα ποσοστά Ελλήνων μεταναστών ήδη από την δεκαετία του 1970. Από το 2012, παρατηρήθηκε αύξηση του αριθμού των φοιτητών από την Ελλάδα. Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της επιλογής είναι πως προσφέρει με μεγάλη γκάμα αγγλόφωνων τίτλων σπουδών καθώς και δωρεάν είσοδο σε μεταπτυχιακές και προπτυχιακές σπουδές για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες.

ΤΙΤΛΟΙ ΣΠΟΥΔΩΝ
Οι τίτλοι σπουδών στη Σουηδία διαχωρίζονται σε γενικούς & επαγγελματικούς τίτλους, οι οποίοι είναι οι εξής:

 1. Högskoleexamen (University Diploma), που απονέμεται μετά την συγκέντρωση τουλάχιστον 80 credits, που αντιστοιχούν σε δύο χρόνια σπουδών.
 2. Kandidatexamen (Bachelor’s degree) το οποίο απονέμεται με συγκέντρωση 120 credits που αντιστοιχούν σε τρία χρόνια σπουδών.
 3. Magisterexamen (Master’s degree), που απονέμεται μετά από συμπλήρωση 160 credits, που αντιστοιχούν σε τέσσερα χρόνια σπουδών.
 4. Licenciatexamen ή Licentiate και διδακτορικό δίπλωμα - Doktorsexamen (αντίστοιχο του PhD), το οποίο απονέμεται ύστερα από σπουδές επιπλέον 3 ετών πλήρους φοίτησης

Πέραν των μεταπτυχιακών προγραμμάτων στη σουηδική γλώσσα, στη Σουηδία λειτουργούν σε πανεπιστήμια και πανεπιστημιακά κολέγια, πάνω από 200 Μεταπτυχιακά Προγράμματα (Master) που προσφέρονται στην Αγγλική γλώσσα. Ο χρόνος σπουδών αυτών των προγραμμάτων είναι συνήθως ένα έτος και απαραίτητη προϋπόθεση είναι η κατοχή πτυχίου που αντιστοιχεί σε παρακολούθηση προγράμματος σπουδών τριετούς φοίτησης.Εξαίρεση αποτελούν τα μεταπτυχιακά προγράμματα μηχανικών που διαρκούν τουλάχιστον ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο περισσότερο. O επαγγελματικός τίτλος του Μηχανικού (civilingenjörsexamen / "Master of Science in Engineering") απονέμεται κατόπιν συγκέντρωσης 180 credits που αντιστοιχούν σε συνολικά 4 έτη σπουδών και στην ολοκλήρωση εργασίας.