• Δημιουργία Λογαριασμού

  Το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) της ΔΑΣΤΑ συγκεντρώνει τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες όλων των γραφείων της.

   

  Ως χρήστης, είτε είστε φοιτητής ή απόφοιτος, είτε εκπροσωπείτε κάποια επιχείρηση ή φορέα, στο ΟΠΣ της ΔΑΣΤΑ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έχετε τη δυνατότητα να διαμορφώσετε το προφίλ σας και προτιμήσεις σας και να αξιοποιείτε το σύνολο των υπηρεσιών μας μέσα από μια ενιαία και προσωποποιημένη εμπειρία

   

  Αν είστε Φοιτητής/ Απόφοιτος εγγραφείτε εδώ

   

Ακολουθήστε μας

FaceBookTwitter

Εκπαιδευτικό Σύστημα Βέλγιο

E-mail Εκτύπωση PDF

 

Η πανεπιστημιακή εκπαίδευση στο Βέλγιο παρέχεται από δύο τύπους ιδρυμάτων: πανεπιστήμια και επαγγελματικές σχολές.

Οι επαγγελματικές σχολές επικεντρώνονται στην πρακτική εξάσκηση, που έχει σχεδιαστεί ειδικά για να προετοιμάσει τους φοιτητές για ένα επάγγελμα που απαιτεί ανώτερες σπουδές, όπως η νομική, η ιατρική, η μηχανολογία και η αρχιτεκτονική.

Τα πανεπιστήμια επικεντρώνονται στη θεωρητική εκπαίδευση επάνω σε έναν συγκεκριμένο τομέα, ενώ τα πτυχία και τα διπλώματα συνήθως προσανατολίζουν τους φοιτητές στο να διδάξουν ή να διεξάγουν έρευνα, παρόλο που υπάρχουν ορισμένα βελγικά ή φλαμανδικά πανεπιστήμια που έχουν σχολές διοίκησης επιχειρήσεων, ιατρικής ή νομικής και προσφέρουν πιο πρακτικά πτυχία.

Το Βέλγιο έχει επίσης 17 ακαδημίες τέχνης που προσφέρουν μεταπτυχιακά σε μία από τις τέσσερις γενικούς τομείς: τις καλές τέχνες, τη μουσική, δραματική τέχνη, και τις τεχνικές μετάδοσης.

Οι πανεπιστημιακές σπουδές οργανώνονται σε τρεις κύκλους:

 • πρώτος κύκλος σπουδών οδηγεί στα ακαδημαϊκά προσόντα του Bachelor, με διάρκεια τριών ετών (180 credits).
 • δεύτερος κύκλος σπουδών οδηγεί σε:
  •  Master μετά από 1 έτος (60 credits), ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, μετά από 2 έτη (120 credits).
  • κτηνιατρική μετά από τρία έτη (180 μονάδες)
  • ιατρική μετά από τέσσερα έτη (240 μονάδες).
 • τρίτος κύκλος σπουδών οδηγεί στα ακαδημαϊκά προσόντα του διδακτορικού προγράμματος PhD(60 credits). Στη γαλλόφωνη κοινότητα του Βελγίου, το Fonds de la Recherche Scientifique (FRSFRNs) διαχειρίζεται είκοσι διδακτορικές σχολές. Για πληροφορίες ισοδυναμίας πτυχίων επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: http://www.equivalences.cfwb.be 

Αν και η φοίτηση είναι δωρεάν, η κυβέρνηση του Βελγίου καθορίζει τέλη εγγραφής για όλα τα δημόσια ιδρύματα.