• Δημιουργία Λογαριασμού

  Το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) της ΔΑΣΤΑ συγκεντρώνει τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες όλων των γραφείων της.

   

  Ως χρήστης, είτε είστε φοιτητής ή απόφοιτος, είτε εκπροσωπείτε κάποια επιχείρηση ή φορέα, στο ΟΠΣ της ΔΑΣΤΑ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έχετε τη δυνατότητα να διαμορφώσετε το προφίλ σας και προτιμήσεις σας και να αξιοποιείτε το σύνολο των υπηρεσιών μας μέσα από μια ενιαία και προσωποποιημένη εμπειρία

   

  Αν είστε Φοιτητής/ Απόφοιτος εγγραφείτε εδώ

   

Ακολουθήστε μας

FaceBookTwitter

3ο Θερινό Πανεπιστήμιο "Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ" του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

E-mail Εκτύπωση PDF

 3Ο ΘΕΡΙΝΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΜΜΕ»

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σε συνεργασία και με την υποστήριξη διακεκριμένων ελληνικών και διεθνών ακαδημαϊκών και δημοσιογραφικών φορέων οργανώνει το 2017 το «3ο ΘΕΡΙΝΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ - Από την Αρχαιοελληνική Γραμματεία έως Σήμερα».

Ειδικότερα, τοπρόγραμμα οργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών της Σχολής Επιστημών Αγωγής και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Φέτος για δεύτερη χρονιά υποστηρίζεται από το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard(Ελλάδος).Το 3ο Θερινό Πανεπιστήμιο θα πραγματοποιηθεί στο Γαύριο της Άνδρου από 9-16 Ιουλίου και τιτλοφορείται:

Η λογοκρισία απέναντι στον λόγο και την κρίση.

Τα όρια του επιτρεπτού λόγου.

Θα καλύψει τις θεματικές:

 • -Η λογοκρισία στον δημόσιο λόγο. Ιστορική αναδρομή και επίκαιρες προσεγγίσεις.
 • -Λογοκρισία και δημοσιογραφικός λόγος. Πολιτική λογοκρισία και επικοινωνία.
 • -Εξουσία και μηχανισμοί λογοκρισίας και επιβολής.
 • -Γλωσσική λογοκρισία και γλωσσικός σχεδιασμός.
 • -Η λογοκρισία στη μουσική, στο θέατρο, στη γελοιογραφία, στην ερωτική λογοτεχνία.
 • -Κριτικός γραμματισμός και Κριτική Ανάλυση Λόγου. Η καλλιέργεια της κριτικής σκέψης από την παιδική ηλικία.

Το πρόγραμμα προσφέρεται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, απόφοιτους, υποψήφιους διδάκτορες, ερευνητές, εκπαιδευτικούς και δημοσιογράφους. Οι συμμετέχοντες θα επιλεγούν κατόπιν αξιολόγησης. Το 3ο Θερινό Πανεπιστήμιο περιλαμβάνει καθημερινές τετράωρες διαλέξεις, εργαστήρια, συναντήσεις ανταλλαγής ιδεών στο τέλος κάθε εργαστηρίου/διάλεξης, καθώς και πολιτιστικές δραστηριότητες και εκπαιδευτικές εκδρομές. Στο πρόγραμμα θα διδάξουν κορυφαίοι ακαδημαϊκοί Καθηγητές από ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια. Επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής του προγράμματος είναι ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγητής κ. Γεώργιος Καψάλης. Επιστημονικώς Υπεύθυνη του έργου είναι η Επίκ. Καθηγήτρια Γλωσσολογίας κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη.

Πρόκειται για το τρίτο κατά σειρά πρόγραμμα το οποίο έχουν παρακολουθήσει συνολικά 130 σπουδαστές τα τελευταία δύο χρόνια, φοιτητές και διδάκτορες από Πανεπιστήμια της Ελλάδας καθώς και ερευνητές, σύμβουλοι εκπαίδευσης και δημοσιογράφοι από την Κύπρο και τη Μ. Βρετανία.

Προσφέρεται εκπαιδευτικό υλικό και Πιστοποιητικό Παρακολούθησης στους συμμετέχοντες. Οι εισηγήσεις του 1ου και του 2ου Θερινού Πανεπιστημίου δημοσιεύονται στον τόμο Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ. Από την Αρχαιοελληνική Γραμματεία έως σήμερα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν ένα σύντομο τηλεοπτικό αφιέρωμα στη δράση στη διεύθυνση https://www.youtube.com/watch?v=yCT_JM3Lx3Y

Την εικόνα της αφίσας φιλοτέχνησε ο εικαστικός Βασίλης Πράπας, ενώ όλο το έντυπο υλικό του Θερινού Πανεπιστημίου επιμελήθηκε ο Γιάννης Μαμάης, ο οποίος έχει αναλάβει τη διεύθυνση του πολιτιστικού και εκπαιδευτικού προγράμματος στο νησί.

Υπεύθυνος Διαχείρισης Έργου: Επιτροπή Ερευνών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Πληροφορίες: κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, Ακαδημαϊκή Διευθύντρια Προγράμματος, Επίκουρη Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας Π.Τ.Ν. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, FellowofComparativeCulturalStudies(2014-15) CHSGR, HarvardUniversity, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. ">nitsi@cc.uoi.gr και στην ιστοσελίδα summerschool.ac.uoi.gr

 

AFISA 3o_THERINO_FIN_002

You are here: Home