loader
Φτάνοντας ως νέος φοιτητής

Η προθεσμία εγγραφής των εισαχθέντων στα Πανεπιστήμια ορίζεται στις αρχές του ακαδημαϊκού έτους, εντός ορισμένης προθεσμίας (συνήθως 14 ημερών) μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων των Γενικών Εξετάσεων από το ΥΠ.Ε.Π.Θ., συνήθως το 2ο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη.

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την εγγραφή των επιτυχόντων – εισαγομένων ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΕΛ & ΕΠΑΛ-Β΄ ή ΕΠΑΛ-Α στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι τα εξής:

Αίτηση για εγγραφή (δίνεται από τη Γραμματεία).
Τίτλος απόλυσης: απολυτήριο ή πτυχίο ή αποδεικτικό του σχολείου αποφοίτησης ή νομίμως κυρωμένο αντίγραφο ή νομίμως κυρωμένο φωτοαντίγραφο των τίτλων αυτών.
Υπεύθυνη δήλωση στην οποία δηλώνεται ότι δεν είναι εγγεγραμμένοι σε άλλη σχολή ή τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα (όπως οι σχολές και τμήματα περιλαμβάνονται στο άρθρο 1 της Φ.253/28934/Β6/21-3-2006 Υ.Α.).
Έξι (6) φωτογραφίες τύπου αστυνομικής ταυτότητας.
Απλή φωτοτυπία της αστυνομικής τους ταυτότητας.
Εκτός των παραπάνω, και μόνο όσοι πέτυχαν από το Γενικό Λύκειο και ΕΠΑΛ - ΟΜΑΔΑ Β΄ (90% και 10%) υποβάλλουν και αντίγραφο ή φωτοαντίγραφο της βεβαίωσης πρόσβασης (ΔΕΝ ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ ΠΟΤΕ Η ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ).

Κατά την προσέλευσή σου για εγγραφή, θα πρέπει να έχεις μαζί σου την αστυνομική ταυτότητα/διαβατήριο ή άλλο δημόσιο έγγραφο, από το οποίο να αποδεικνύονται τα ονομαστικά σου στοιχεία και η ακριβής ημερομηνία γέννησης.
Εάν ανήκεις σε κάποια ειδική κατηγορία όπως:
Ελλήνων πολιτών της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης,
αλλοδαπών-αλλογενών και αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων κρατών-μελών της Ε.Ε. μη ελληνικής καταγωγής,
ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ με διάκριση σε επιστημονικές Ολυμπιάδες,
μπορείς να ενημερωθείς για τα δικαιολογητικά που πρέπει να καταθέσεις για την εγγραφή σου κάνοντας κλικ εδώ: δικαιολογητικά.

Η ιδιότητα του φοιτητή αποκτάται με την εγγραφή του στο Τμήμα και αφαιρείται κανονικά με τη λήψη πτυχίου, εκτός περιπτώσεων παροδικής αναστολής της φοίτησης ή πειθαρχικής ποινής. Από τις 24/09/2012 οι προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές όλων των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ της χώρας μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους για έκδοση νέας ακαδημαϊκής ταυτότητας. Η νέα ταυτότητα διαθέτει ισχυρά χαρακτηριστικά μηχανικής αντοχής, και ασφάλειας έναντι πλαστογραφίας. Επιπλέον, έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να έχει ισχύ για όσα έτη διαρκεί η φοιτητική ιδιότητα, και να καλύπτει πολλαπλές χρήσεις, επιπλέον του Φοιτητικού Εισιτηρίου (Πάσο).

Οι ακαδημαϊκές ταυτότητες αναγράφουν την ακριβή περίοδο ισχύος του δικαιώματος του Φοιτητικού Εισιτηρίου. Στην περίπτωση που ο φοιτητής δεν δικαιούται Φοιτητικό Εισιτήριο, η κάρτα επέχει θέση απλής ταυτότητας. Επιπλέον, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, παρέχεται άλλη μία κοινωνική υπηρεσία. Κάθε φοιτητής θα έχει τη δυνατότητα να δηλώνει τυχόν αλλεργίες τις οποίες έχει, καθώς και αν είναι ή επιθυμεί να γίνει δωρητής οργάνων. Η δήλωση των πληροφοριών αυτών, καθώς και η αναγραφή τους στην Ακαδημαϊκή Ταυτότητα είναι καθαρά προαιρετική. Μετά την εκτύπωση της Ακαδημαϊκής Ταυτότητας τα σχετικά με τις αλλεργίες και τη δωρεά οργάνων τα στοιχεία διαγράφονται από το Κεντρικό Πληροφοριακό Σύστημα.

Αιτήσεις για Ακαδημαϊκή Ταυτότητα δικαιούνται να υποβάλλουν όλοι οι φοιτητές των Α.Ε.Ι. της χώρας. Ωστόσο, ισχύ και Δελτίου Ειδικού Εισιτηρίου, για να δικαιούνται τις προβλεπόμενες από την ισχύουσα νομοθεσία εκπτώσεις, θα έχουν μόνο οι Ακαδημαϊκές Ταυτότητες των φοιτητών Α.Ε.Ι.:

1. Πλήρους φοίτησης του πρώτου κύκλου σπουδών που δεν είναι ήδη κάτοχοι πτυχίου ΑΕΙ για όσα έτη απαιτούνται για τη λήψη πτυχίου σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών προσαυξημένα κατά δύο (2) έτη.

2. Μερικής φοίτησης του πρώτου κύκλου σπουδών που δεν είναι ήδη κάτοχοι πτυχίου ΑΕΙ για διπλάσια έτη από όσα απαιτούνται για τη λήψη πτυχίου σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών.

3. Δεύτερου κύκλου σπουδών που δεν είναι ήδη κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου για όσα έτη διαρκεί η φοίτησή τους σύμφωνα με το εκάστοτε ενδεικτικό πρόγραμμα δεύτερου κύκλου σπουδών.

4. Τρίτου κύκλου σπουδών που δεν είναι ήδη κάτοχοι διδακτορικού τίτλου για τέσσερα (4) έτη από την ημερομηνία εγγραφής τους.

5. Κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τρίτων κρατών, οι οποίοι σπουδάζουν σε ημεδαπό ΑΕΙ στα πλαίσια του προγράμματος κινητικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Erasmus» για όσο χρόνο διαρκεί η φοίτησή τους στο ημεδαπό ΑΕΙ.

Η για οποιοδήποτε λόγο διακοπή της φοιτητικής ιδιότητας συνεπάγεται αυτόματα παύση του δικαιώματος κατοχής της Ακαδημαϊκής Ταυτότητας, η οποία στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να επιστρέφεται στη Γραμματεία του οικείου Τμήματος.

ΑΙΤΗΣΗ

Οι αιτήσεις για έκδοση Ακαδημαϊκής Ταυτότητας γίνονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας, κάνοντας πρώτα την πιστοποίηση των Προσωπικών στοιχείων (Κωδικός Χρήστη και Συνθηματικό) που δίνονται από τη Διεύθυνση Μηχανοργάνωσης του Πανεπιστημίου, για να γίνει η αναγνώριση του φοιτητή από το Σύστημα.

Σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής της ταυτότητας θα πρέπει να προσκομίσεις στη Γραμματεία τη σχετική δήλωση απώλειας/κλοπής από την αστυνομία και να ζητήσεις επανέκδοση του δελτίου συμπληρώνοντας την κατάλληλη αίτηση. Κατόπιν της έγκρισης επανέκδοσης από τη Γραμματεία, η διαδικασία απόκτησης ακαδημαϊκής ταυτότητας επαναλαμβάνεται από την αρχή.

Με την ιδιότητά σου ως φοιτητής/τριας έχεις δικαίωμα υγειονομικής περίθαλψης, υποβάλλοντας ειδική αίτηση στην γραμματεία του τμήματος σου. Σε περίπτωση που δικαιούσαι άμεσα ή έμμεσα περίθαλψη από άλλο ασφαλιστικό φορέα, μπορείς να επιλέξεις τον ασφαλιστικό φορέα που προτιμάς κάθε φορά με υπεύθυνη δήλωση. Το Βιβλιάριο Υγειονομικής Περίθαλψης ανανεώνεται από τις Γραμματείες των Τμημάτων στην αρχή κάθε ημερολογιακού έτους και ισχύει για τους προπτυχιακούς φοιτητές για διάστημα ίσο προς τα έτη φοίτησης τους, προσαυξημένο κατά τέσσερα εξάμηνα.

Είναι χρήσιμο να γνωρίζεις ότι από 6/10/2011 η ιατρική τους περίθαλψη θα καλύπτεται αποκλειστικά από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Για τις εξετάσεις στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία θα πρέπει να κλείνεις ραντεβού είτε τηλεφωνικά καλώντας στα τηλέφωνα των Εξωτερικών Ιατρείων 2651099504 & 2651099505 κατά τις ώρες 07.30 - 14.30 από Δευτέρα έως Παρασκευή, ή εναλλακτικά να απευθύνεσαι στο ειδικό ταμείο των Εξωτερικών Ιατρείων του Νοσοκομείου με την ένδειξη «Ραντεβού για Φοιτητές» κατά τις ίδιες ημέρες και ώρες.

Για τα έκτακτα περιστατικά θα πρέπει να απευθύνεσαι στα αντίστοιχα Τμήματα Έκτακτων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.), κατά τις μονές ημερομηνίες στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, ενώ κατά τις ζυγές στο Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων «Γ. Χατζηκώστα».

Κατά τις συναλλαγές σου με το Νοσοκομείο, θα πρέπει να προσκομίζεις το Βιβλιάριο Υγειονομικής τους Περίθαλψης, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα κληθείς να πληρώσεις το αντίτιμο των εξετάσεων.

Η υγειονομική περίθαλψη στο Νοσοκομείο περιλαμβάνει:

Ιατρική εξέταση
Φαρμακευτική περίθαλψη
Παρακλινικές εξετάσεις
Τοκετούς
Εσωτερική Νοσηλεία

Επίσης βάσει ειδικής κοστολόγησης καλύπτονται τα παρακάτω:

Φυσιοθεραπείες
Οδοντιατρική περίθαλψη
Ορθοπεδικά είδη

Είναι καλό να γνωρίζεις ότι αν αντιμετωπίζεις προβλήματα με την όρασή σου, δικαιούσαι ένα σκελετό γυαλιών κάθε τρία χρόνια, φακούς γυαλιών κάθε χρόνο μετά από γνωμάτευση του αρμόδιου γιατρού και φακούς επαφής κάθε δύο χρόνια και εφόσον η μυωπία είναι πάνω από 5 βαθμούς.

Με την εφαρμογή επιτυγχάνεται η αποσυμφόρηση των Γραμματειών από τις ουρές που δημιουργούνται στις θυρίδες (ιδιαιτέρως κατά την περίοδο δηλώσεων μαθημάτων) και η καλύτερη χρήση του χρόνου που αφιερώνει το προσωπικό στην επικοινωνία με τους φοιτητές. Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να βρεις στον επίσημο ιστότοπο μηχανοργάνωσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Πρόκειται για μία πρωτοποριακή υπηρεσία για την άμεση και ολοκληρωμένη παροχή των Συγγραμμάτων των φοιτητών των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ της επικράτειας.
Η διαδικασία είναι πλήρως αυτοματοποιημένη και προσφέρει:
(α) Πλήρη ενημέρωση στους φοιτητές για τα παρεχόμενα Συγγράμματα σε κάθε μάθημα
(β) Δυνατότητα άμεσης παραλαβής των Συγγραμμάτων και
(γ) Αποτελεσματικούς μηχανισμούς για την ταχεία αποζημίωση των Εκδοτών και για την αποτροπή της καταχρηστικής εκμετάλλευσης των δημόσιων πόρων

Χρήση της Βιβλιοθήκης

Η χρήση της Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων όπως είναι η επίσημη ονομασία γίνεται χωρίς περιορισμούς και διακρίσεις κάθε μορφής.
Κάθε μέλος της Ακαδημαϊκής Κοινότητας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων , αλλά και ενδιαφερόμενοι εκτός αυτής, μπορούν να κάνουν χρήση των συλλογών βιβλίων και επιστημονικών περιοδικών (έντυπων και ηλεκτρονικών) και να μελετούν στα αναγνωστήρια της Βιβλιοθήκης.
Εξωτερικός δανεισμός βιβλίων γίνεται μόνο σε αναγνώστες που έχουν καταγραφεί στο μηχανογραφικό σύστημα της Βιβλιοθήκης και έχουν αποκτήσει Ταυτότητα Βιβλιοθήκης.

Α. Για την απόκτηση Ταυτότητας Βιβλιοθήκης από αναγνώστη που διαθέτει Ακαδημαϊκή Ταυτότητα, ο ενδιαφερόμενος:
1. Πηγαίνει σε έναν από τους ειδικούς υπολογιστές Έκδοσης Ταυτότητας Βιβλιοθήκης που είναι τοποθετημένοι στις κεντρικές κολώνες αριστερά του κεντρικού διαδρόμου της εισόδου της Βιβλιοθήκης.
2. Καταγράφει σε ειδική ηλεκτρονική φόρμα τα στοιχεία που του ζητούνται.
3. Απευθύνεται σε υπάλληλο της Βιβλιοθήκης στο Γκισέ Εξυπηρέτησης και Δανεισμού έχοντας μαζί του την Ακαδημαϊκή και την Αστυνομική του Ταυτότητα.
Ο Υπάλληλος της Βιβλιοθήκης ελέγχει τα στοιχεία που ο ενδιαφερόμενος έχει εισάγει στο μηχανογραφικό σύστημα της Βιβλιοθήκης , τα αντιπαραβάλει με την αστυνομική ταυτότητα και καταγράφει τον ραβδοκώδικα ( Barcode) της Ακαδημαϊκής Ταυτότητας.
Με το τέλος της διαδικασίας η Ακαδημαϊκή Ταυτότητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως Ταυτότητα Βιβλιοθήκης.

Β. Η απόκτηση Ταυτότητας Βιβλιοθήκης από αναγνώστες που δεν διαθέτουν Ακαδημαϊκή Ταυτότητα γίνεται ακολουθώντας την παραπάνω διαδικασία με χορήγηση από τη Βιβλιοθήκη ραβδοκώδικα και Ταυτότητας Βιβλιοθήκης.

Φωτοτυπίες
Η Βιβλιοθήκη διαθέτει φωτοτυπικά μηχανήματα για χρήση από τους αναγνώστες της. Η χρήση των φωτοτυπικών μηχανημάτων γίνεται με κάρτα φωτοτύπησης που τοποθετείται στην ειδική συσκευή που είναι δίπλα σε κάθε φωτοτυπικό μηχάνημα. Οι κάρτες φωτοτύπησης διατίθενται, επί πληρωμή, από το προσωπικό της Βιβλιοθήκης στο Γκισέ Εξυπηρέτησης και Δανεισμού.
Για το έτος 2016 η κάρτα φωτοτύπησης 100 σελίδων κοστίζει 5 ευρώ.
Η χρήση των φωτοτυπικών μηχανημάτων γίνεται σύμφωνα με τους όρους που περιγράφονται στον Κανονισμό της Βιβλιοθήκης που οι χρήστες των φωτοτυπικών μηχανημάτων υποχρεούνται να ακολουθούν. Η Βιβλιοθήκη δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν χρήση των φωτοτυπικών μηχανημάτων κατά παράβαση του Νόμου «Περί πνευματικής Ιδιοκτησίας» που προστατεύει τα Πνευματικά Δικαιώματα των Συγγραφέων και τον οποίο υποχρεούνται να ακολουθούν οι χρήστες των φωτοτυπικών μηχανημάτων.
Η Βιβλιοθήκη διαθέτει επίσης ειδικά φωτοτυπικά- σαρωτές ( Μηχανήματα ScantoMail) που επιτρέπουν την χωρίς κόστος αναπαραγωγή και την αποστολή αντιγράφων από υλικό της Βιβλιοθήκης σε διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ο πρώτος χρόνος φοίτησης στο Πανεπιστήμιο αποτελεί σημαντικό μεταβατικό έτος της προσωπικής και επαγγελματικής σου ζωής. Το Γραφείο Διασύνδεσης της Δομής Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε στηρίζει ήδη από τα πρώτα σου βήματα, παρέχοντάς σου ενημέρωση σε εκπαιδευτικά και εργασιακά θέματα που σε ενδιαφέρουν. Ταυτόχρονα σε προετοιμάζει συστηματικά και δυναμικά στο ξεκίνημα της δημιουργίας του ακαδημαϊκού και εργασιακού σου προφίλ. Συγκεκριμένα, το Γραφείο Διασύνδεσης σε υποστηρίζει στον προσδιορισμό των ιδιαίτερων κλίσεων, ενδιαφερόντων και επαγγελματικών σου αξιών, στοχεύοντας στην παρότρυνση για προσωπική ενδοσκόπηση και ενεργοποίηση. Σχεδιάζει και υλοποιεί δράσεις στοχευμένες για πρωτοετείς φοιτητές, υποστηρίζοντάς σε για την μελλοντική σου είσοδο στην αγορά εργασίας ή την συνέχιση των σπουδών σου.