loader
Φιλοσοφική Σχολή

Η Φιλοσοφική Σχολή ιδρύθηκε στα Ιωάννινα και λειτούργησε για πρώτη φορά κατά το ακαδημαϊκό έτος 1964-65 ως παράρτημα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Β.Δ. 746/1964). Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων κατέστη ανεξάρτητο από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το 1970. Η κατάτμηση της Φιλοσοφικής Σχολής σε τρία Τμήματα (Φιλολογίας, Ιστορίας-Αρχαιολογίας και Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής-Ψυχολογίας) έγινε με το Π.Δ. 445/18.10.84.

ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ
Η Φιλολογία είναι μια επιστήμη πολυεπίπεδη και ανοιχτή σε πολλές συνδέσεις, από την αποκατάσταση ενός κειμένου μέχρι την πιο διεξοδική ερμηνεία του, εξατομικευμένη σε τόσα μέρη, όσα και τα κείμενα που μελετά, αλλά όμως μεθοδολογικά ενιαία και ανοιχτή στη θεωρία του έντεχνου λόγου, της λογοτεχνίας και της ιστορίας των ιδεών. Το υλικό της είναι μια ευρύτατη βάση κειμένων, από τα κλασικά έργα της Αρχαιότητας στην ελληνική και λατινική γλώσσα, μέχρι τα κλασικίζοντα και μη έργα της βυζαντινής Χριστιανικότητας και, τέλος, μέχρι τα λογοτεχνικά κείμενα της νεωτερικότητας.

Το Τμήμα απονέμει πτυχίο τριών ειδικεύσεων: Κλασικής Φιλολογίας, Μεσαιωνικής και Νέας Ελληνικής Φιλολογίας και Γλωσσολογίας.

Τα γνωστικά αντικείμενα των Τομέων του Τμήματος Φιλολογίας είναι τα εξής:

1. Τομέας Κλασικής Φιλολογίας, ο οποίος καλύπτει τα εξής επιμέρους γνωστικά αντικείμενα:

Α. Αρχαία Ελληνική Φιλολογία
Β. Λατινική Φιλολογία
Γ. Συναφείς αναγνωρισμένες ειδικεύσεις (Παλαιογραφία, Ιστορία και Κριτική - Εκδοτική των Αρχαίων Ελληνικών ή/και Λατινικών Κειμένων, Παπυρολογία, Μυκηναϊκή Φιλολογία, Ειδική και Γενική Διδακτική μαθημάτων Κλασικής Φιλολογίας, Αρχαίο - Ελληνικό και Ρωμαϊκό - θέατρο).

2. Τομέας Μεσαιωνικής και Νέας Ελληνικής Φιλολογίας, ο οποίος καλύπτει τα εξής επιμέρους γνωστικά αντικείμενα:

Α. Μεσαιωνική Ελληνική Φιλολογία:

Λόγια Βυζαντινή Φιλολογία, Δημώδης Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Φιλολογία, Ελληνική Γραμματεία της ύστερης αρχαιότητας - πρώιμου Βυζαντίου, Ελληνική Παλαιογραφία - Κωδικολογία και Κριτική των Κειμένων, Σχέσεις Βυζαντινής Γραμματείας με τη Λατινική Μεσαιωνική και Αναγεννησιακή Γραμματεία.

Β. Νέα Ελληνική Φιλολογία:

Ιστορία της Νέας Ελληνικής Λογοτεχνίας, Γενική Ιστορία της Λογοτεχνίας, Ιστορία και Ερμηνεία Κειμένων Νεοελληνικού Θεάτρου, Γενική Ιστορία και Θεωρία Θεάτρου, Θεωρία Λογοτεχνίας (ποιητική, αφηγηματολογία, ρητορική, υφολογία), Συγκριτική Φιλολογία, Ερμηνεία και Ανάλυση Κειμένων Νεοελληνικής Λογοτεχνίας (ποίηση, πεζογραφία, δοκίμιο), Κοινωνιολογία της Λογοτεχνίας.

3. Τομέας Γλωσσολογίας, ο οποίος καλύπτει τα εξής επιμέρους γνωστικά αντικείμενα:

Α. Γενική Γλωσσολογία:
Φωνητική - Φωνολογία, Μορφολογία, Σύνταξη, Λεξικολογία - Λεξικογραφία, Σημασιολογία, Πραγματολογία, Φιλοσοφία της Γλώσσας, Ιστορία της Γλωσσικής Eπιστήμης, Σημειολογία, Διαλεκτολογία, Ονοματολογία κ.ά.
Β. Ιστορική/Συγκριτική Γλωσσολογία:
Ιστορική Γλωσσολογία, Ινδοευρωπαϊκή Γλωσσολογία, Ιστορία της Ελληνικής Γλώσσας, Ιστορία της Λατινικής Γλώσσας, Βαλκανική Γλωσσολογία, Ρομανική Γλωσσολογία, Γλώσσες της Μεσογείου κ.ά.
Γ. Διακλαδική/Εφαρμοσμένη Γλωσσολογία:
Κοινωνιογλωσσολογία, Ανθρωπογλωσσολογία, Ψυχογλωσσολογία, Κειμενογλωσσολογία - Υφολογία, Ανάλυση του Προφορικού Λόγου, Θεωρία της Μετάφρασης, Διδακτική της Γλώσσας κ.ά

Σε μια αγορά εργασίας που μεταβάλλεται με ταχύτατους ρυθμούς απαιτείται η προσαρμογή σε νέες γνώσεις και δεδομένα. Οι απόφοιτοι φιλόλογοι καλούνται να ακολουθήσουν ένα νέο προσαρμοσμένο στις εποχές μοντέλο επαγγελματικής εξέλιξης. Η φιλολογική εκπαίδευση παρέχει πολλές δυνατότητες εργασιακής ανάπτυξης σε έναν πιο ευρύ ορίζοντα επαγγελματικής αναζήτησης. Ενδεικτικά αναφέρουμε παραδοσιακούς, αλλά και πιο καινοτόμους τομείς απασχόλησης αποφοίτων φιλολόγων όπως:

  • Καθηγητέςφιλολογίας στη Δευτεροβάθμια Δημόσια Εκπαίδευση, εντασσόμενοι στον κλάδο ΠΕ02 Φιλολόγων μέσω Α.Σ.Ε.Π.
  • Καθηγητές φιλολογίας ειδικής αγωγής, εφόσον έχουν μεταπτυχιακή εξειδίκευση στην ειδική αγωγή
  • Ωρομίσθιοι καθηγητές - εκπαιδευτές σε διάφορες σχολές (I.E.K., K.E.K., Σχολές του O.A.E.Δ., Σχολές TουριστικώνEπαγγελμάτων, Σχολές Eνόπλων Δυνάμεων, Σχολή Aστυνομίας, Σχολή Nοσηλευτικής, κ.ά.)
  • Εκπαιδευτές σε προγράμματα διδασκαλίας ελληνικής γλώσσας δημόσιων οργανισμών
  • Καθηγητές φιλόλογοι καθώς και ως ιδιοκτήτες φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης στον ιδιωτικό τομέα

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

  • Κέντρο Διδασκαλίας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού (ΚΕ.Δ.Ε.Γ.ΠΟ.) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού για αλλοδαπούς
  • Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης για την Εκπαίδευση Μεταναστών στην Ελληνική Γλώσσα και Τον Ελληνικό πολιτισμό

Δημόσιος Τομέας-Ιδιωτικός Τομέας:
  • Ως επιστημονικό προσωπικό σε κέντρα και υπηρεσίες όπως στα πνευματικά κέντρα Δήμων, Κέντρα Πολιτιστικής Ανάπτυξης
Έρευνα:
  • ως ερευνητικό προσωπικό σε ερευνητικά πολιτιστικά κέντρα, μουσεία
Συγγραφή-Επιμέλεια κειμένων, για εκδοτικούς οίκους, εκπαιδευτικούς, επιστημονικούς φορείς:
  • ως λεξικογράφοι
  • ως επιμελητές και συγγραφείς γλωσσαρίων, εκπαιδευτικού υλικού, διδακτικών βοηθημάτων, λευκωμάτων
Μεταφράσεις και Διερμηνεία σε συνδυασμό με μετεκπαίδευση στην τεχνική της μετάφρασης:
  • σε μεταφραστικά τμήματα και τμήματα εκμάθησης ελληνικής γλώσσαςόπως στα Ευρωπαϊκά Όργανα (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, Ελεγκτικό Συνέδριο)
Πληροφορίες: Πληροφορική Γλωσσική Τεχνολογία:
  • ως εξειδικευμένο προσωπικό δημιουργίας γλωσσικής τεχνολογίας και ψηφιακού γραμματισμού (επεξεργαστές κειμένων, ορθογραφικοί ελεγκτές)
Δημοσιογραφία :
  • ως αρθρογράφοι, συντάκτες, διορθωτές και επιμελητές σε εφημερίδες, έντυπα κριτικής βιβλίων, ρεπορτάζ βιβλίου κ.α.
  • ως δημοσιογράφοι στο πολιτιστικό ρεπορτάζ

Τα επαγγελματικά δικαιώματα του Φιλολόγου Ελληνικής Γλώσσας είναι τα αντίστοιχα του εργασιακού του περιβάλλοντος και καθεστώτος. Όταν εργάζεται σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας Δημόσιας Εκπαίδευσης, τα επαγγελματικά τους δικαιώματα προβλέπονται από τον Ν. 1566/1985, άρθρο 14 (ΦΕΚ 167/τ. Α/1985), τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα και τον Διαρκή Εκπαιδευτικό Κώδικα. Όταν εργάζεται στην Ιδιωτική Εκπαίδευση, τα επαγγελματικά του δικαιώματα προβλέπονται, εκτός από τον Ν. 1566/1985, άρθρο 14 (ΦΕΚ 167/τ. Α/1985), και από τις συμβάσεις εργασίας μεταξύ εργοδοτών Σχολαρχών και Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας.

Πρόσθετες πηγές:

Ερευνητικά - Επιστημονικά Κέντρα: Ψηφιακές Βιβλιοθήκες: Επιστημονικά περιοδικά: Φιλολογικές Ηλεκτρονικές πύλες: Λοιπή Ενημέρωση:

ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ
Η εκπαίδευση των φοιτητών του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας έχει ως στόχο τη διδασκαλία της μεθοδολογίας για την επίλυση παλαιών και νέων επιστημονικών προβλημάτων, την καθοδήγηση στον εντοπισμό και έρευνα των αρχειακών πηγών, στον εξοπλισμό των φοιτητών με τις απαραίτητες γνώσεις πάνω στις βασικές κατευθύνσεις των Ιστορικών και Αρχαιολογικών Σπουδών, καθώς και της Λαογραφίας. Οι απόφοιτοι απασχολούνται κυρίως στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, Δημόσια και Ιδιωτική. Πολλοί, όμως, κατευθύνονται για μεταπτυχιακές σπουδές στο εσωτερικό ή το εξωτερικό ή σε αντίστοιχα ερευνητικά κέντρα.

Για το λόγο αυτό στο προπτυχιακό πρόγραμμα συνυπάρχουν μαθήματα κορμού και μαθήματα ύλης (υποχρεωτικά και κατ' επιλογήν υποχρεωτικά), τα μαθήματα των ξένων γλωσσών (αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, γερμανικά) και τα μαθήματα που προσφέρονται από τα μέλη ΔΕΠ άλλων τμημάτων. Η εκπαίδευση συμπληρώνεται με σεμινάρια-συνέδρια, διαλέξεις ελλήνων και ξένων επιστημόνων, εργασίες και ειδικά μαθήματα (σχέδιο-φωτογραφία). Παράλληλα οι φοιτητές συμμετέχουν σε ανασκαφές, επιτόπιες έρευνες, επισκέψεις σε μουσεία, σε ασκήσεις και μελέτες αρχειακών συλλόγων, εκπαιδευτικές εκδρομές κλπ.

Τα γνωστικά αντικείμενα που συντονίζουν οι Τομείς του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων καθορίζονται ως εξής:

Τομέας Ιστορίας Νεότερων Χρόνων

  • Νεότερη Ελληνική Ιστορία: Πολιτική, Κοινωνική και Οικονομική Ιστορία του Νεότερου Ελληνισμού: Βενετοκρατία και Οθωμανική Κυριαρχία, Οργάνωση και Λειτουργία του Νεοελληνικού Κράτους.
  • Νεότερη Ευρωπαϊκή Ιστορία: Νεότερη Ιστορία της Ευρώπης.
  • Νεότερη Βαλκανική Ιστορία: Κοινωνικές, Οικονομικές και Πολιτικές Πτυχές της Ιστορίας των Βαλκανικών Λαών από το 15ο ως τον 20ο αιώνα. Ζητήματα Ιστοριογραφίας και Συγκρότησης της Συλλογικής Μνήμης στα Βαλκανικά Εθνικά Κράτη.

Τομέας Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης

  • Προϊστορική Αρχαιολογία: Παλαιολιθική και Νεολιθική Εποχή, Προϊστορία και Πρωτοϊστορία (Κυκλαδικός Πολιτισμός, Μινωικός και Μυκηναϊκός Πολιτισμός).
  • Κλασική Αρχαιολογία: Γεωμετρική και Αρχαϊκή Περίοδος, Κλασική Περίοδος (5ος - 4ος αι. π.Χ.), Ελληνιστική και Ρωμαϊκή Περίοδος.Παλαιοχριστιανική Περίοδος, Βυζαντινή Περίοδος, Μεταβυζαντινή Τέχνη. Κοινωνικές, Οικονομικές και Πολιτικές Πτυχές της Ιστορίας των Βαλκανικών Λαών από το 15ο ως τον 20ο αιώνα. Ζητήματα Ιστοριογραφίας και Συγκρότησης της Συλλογικής Μνήμης στα Βαλκανικά Εθνικά Κράτη.
  • Βυζαντινή Αρχαιολογία: Παλαιοχριστιανική Περίοδος, Βυζαντινή Περίοδος, Μεταβυζαντινή Τέχνη.
  • Ιστορία Νεότερης Τέχνης: Από την Αναγέννηση μέχρι τον 20ο αιώνα.

Τομέας Αρχαίας και Μεσαιωνικής Ιστορίας

  • Αρχαία Ελληνική Ιστορία:Ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας από την Προϊστορική Περίοδο μέχρι τον 3ο μ.Χ. αιώνα.
  • Επιγραφική: Μελέτη των Αρχαίων Ελληνικών Επιγραφών ως βασικών ιστορικών πηγών.
  • Ρωμαϊκή Ιστορία: Ιστορία του Ρωμαϊκού Κόσμου από την Ίδρυση της Ρώμης μέχρι και τους Αυτοκρατορικούς Χρόνους.
  • Βυζαντινή Ιστορία: : Ιστορία των Θεσμών, Πολιτική, Κοινωνική, Οικονομική και Πνευματική Ιστορία του Βυζαντινού Κράτους από τον 4ο έως 15ο αι. μ.Χ. και των Σχέσεών του με τον Αραβικό Κόσμο και Πολιτισμό, Βυζαντινή Σφραγιστική και Νομισματική.
  • Μεσαιωνική Βαλκανική Ιστορία: Ιστορία των Βαλκανικών Λαών από τον 6ο ως το 15ο αιώνα.
  • Μεσαιωνική Ευρωπαϊκή Ιστορία: Κοινωνία, Οικονομία και Θεσμοί της Μεσαιωνικής Ευρώπης.

Τομέας Λαογραφίας

  • Πολιτισμός της Παραδοσιακής Κοινωνίας (Λαϊκός Πολιτισμός) 15ος αι. - 20ος αι.: Θεωρητικές Κατευθύνσεις της Ελληνικής Λαογραφίας και της Ανθρωπολογίας. Παραδοσιακή Κοινωνία της Τουρκοκρατίας (οικονομικοί μηχανισμοί και κοινωνικές συμπεριφορές). Κοινωνικές Δομές και Ζητήματα Ταυτοτήτων. Υλική Ζωή (ενδυματολογία, προβιομηχανική τεχνολογία, μουσειολογικές πρακτικές). Εθιμική Ζωή (αναπαραστάσεις και τελετουργίες της παράδοσης, μαγεία, λαϊκή λογοτεχνία, δημοτικό τραγούδι).

Οι απόφοιτοι του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας με βάση τις επιστημονικές τους γνώσεις έχουν ένα ευρύ πεδίο εργασιακών επιλογών όπως:

  • Ως εκπαιδευτικοί στη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση και κατάρτιση.
  • Οι απόφοιτοι εντάσσονται στον κλάδο ΠΕ02 Φιλολόγων και έχουν δικαίωμα να διορισθούν ως καθηγητές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αλλά και ως καθηγητές – εκπαιδευτικοί σε διάφορες σχολές του ΟΑΕΔ, Ι.Ε.Κ. , ΚΕΚ καθώς και σε σεμινάρια για διδασκαλία Ελληνικών σε προγράμματα Αναλφαβητισμού και σε Ομάδες Κοινωνικών Αποκλεισμένων.
  • Σε ερευνητικά ιδρύματα, κέντρα μελετών, υπηρεσίες αρχείων, βιβλιοθήκες, μουσεία, και στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού.
  • Ως επιστημονικό και ερευνητικό προσωπικό σε κέντρα και υπηρεσίες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.
  • Ως ξεναγοί μέσω του Υπουργείου Τουρισμού
  • Σε πνευματικά κέντρα και φορείς προβολής και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς.
  • Σε αρχαιολογικές ανασκαφές του Υπουργείου Πολιτισμού, στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
  • Σε διπλωματική υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών.
  • Στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

Όπως προκύπτει από τη μελέτη «οι Αρχαιολόγοι στην Ελλάδα» του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, ο βασικός εργοδότης στον τομέα της αρχαιολογίας στην Ελλάδα είναι το Υπουργείο Πολιτισμού, με τις κεντρικές, τις περιφερειακές και τις ειδικές περιφερειακές του υπηρεσίες. Στο σύνολο των 1856 αρχαιολόγων που περιλαμβάνονται στις απαντήσεις των ανωτέρω φορέων οι 1556 εργάζονται στις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, ποσοστό 64%. Στα πανεπιστήμια εργάζονται 140 αρχαιολόγοι, ποσοστό 7%, και στις 14 από τις 17 ξένες αρχαιολογικές σχολές 67 αρχαιολόγοι, ποσοστό 4%. Μικρότεροι είναι οι αριθμοί αρχαιολόγων που εργάζονται σε τρία ιδιωτικά μουσεία (36, ποσοστό 2%), σε ερευνητικά ιδρύματα (24, ποσοστό 1%) κ αι τέλος ως ξεναγοί (33, ποσοστό 2%).
(Discovering the archaelogists of Europe - Greece)
Ένας Αρχαιολόγος μπορεί να μετεκπαιδευθεί στη μουσειολογία όχι μόνο για παραδοσιακές αρχαιολογικές συλλογές αλλά και για τις συλλογές της Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Γεωλογίας, Βιολογίας, κλπ
(Αντικείμενο και σκοπός του Π.Μ.Σ. "Μουσειακές Σπουδές")

Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία οι απόφοιτοι του τμήματος Ιστορικού Αρχαιολογικού μπορούν να εργαστούν ως:


είτε ως:

Ο ιστορικός - αρχαιολόγος και ειδικός διαχείρισης πολιτισμικών αγαθών έχει τα ίδια δικαιώματα με τον αρχαιολόγο και τον ιστορικό.

Τα επαγγελματικά δικαιώματα των αρχαιολόγων έχουν κατοχυρωθεί και ορίζονται ρητά, σύμφωνα με το Π.Δ. 941/77 (ΦΕΚ 320/τ. Α΄/17-10-77).

Για την ανάκτηση περισσότερων οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν τις παρακάτω ιστοσελίδες:


Χρήσιμες Διεθνείς Ιστοσελίδες :


Βίντεο:

What do archaeologists do?

Ένας Αρχαιολόγος μπορεί να μετεκπαιδευθεί στη μουσειολογία όχι μόνο για παραδοσιακές αρχαιολογικές συλλογές αλλά και για τις συλλογές της Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Γεωλογίας, Βιολογίας, κλπ
Μετεκπαίδευση στη μουσειολογία

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ, ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ
Το Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας λειτουργεί με τρεις ομώνυμους τομείς που προσδιορίζουν τους ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς προσανατολισμούς του, τη δομή και το περιεχόμενο του Προγράμματος Σπουδών. Προσφέρει ενιαίο πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών και χορηγεί ενιαίο πτυχίο με τρεις κατευθύνσεις:
1. Φιλοσοφίας,
2. Παιδαγωγικής
3. Ψυχολογίας.
Ο φοιτητής οφείλει να επιλέξει μία από τις δύο κατευθύνσεις μετά το τέλος του δεύτερου έτους σπουδών. Σε συνδυασμό με το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών προσφέρει και οργανωμένα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών.

Στόχος του τμήματος ειναι:

Να προάγει την έρευνα και την ακαδημαϊκή διδασκαλία στους επιστημονικούς τομείς της Φιλοσοφίας, των Επιστημών της Αγωγής και της Ψυχολογίας.

Να προσφέρει στους φοιτητές/τριες τις απαραίτητες γνώσεις για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία και τα μεθοδολογικά εφόδια για συμμετοχή σε μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών.

Να ενθαρρύνει την ελεύθερη διακίνηση των επιστημονικών γνώσεων και ιδεών, την κριτική θεώρηση των φιλοσοφικών, κοινωνικών και ψυχοπαιδαγωγικών ζητημάτων, ώστε να συμβάλει στη διαμόρφωση προσωπικοτήτων με κοινωνική και πολιτική συνείδηση.

Το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Φ.Π.Ψ. προσφέρει τρεις (3) κατευθύνσεις σπουδών:
Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής,Ψυχολογίας.

Τα μαθήματα που διδάσκονται εντάσσονται σε γνωστικά αντικείμενα-πεδία των Τομέων του Τμήματος Φ.Π.Ψ. ως εξής:

Τομέας Φιλοσοφίας:
Εισαγωγή στη Φιλοσοφία, Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία, Νεότερη και Σύγχρονη Φιλοσοφία, Κοινωνική και Πολιτική Φιλοσοφία, Φιλοσοφία των Επιστημών ή Επιστημολογία, Ιστορία των Επιστημονικών Ιδεών, Ιστορία της Φιλοσοφίας, Συστηματική Φιλοσοφία.

Τομέας Παιδαγωγικής:

Α' Πεδίο: Το σχολείο στην Ιστορία: Η εκπαιδευτική πολιτική στην Ελλάδα (1834-1976), Εκπαιδευτικός Δημοτικισμός (1900-1940), Η διάπλαση των εκπαιδευτικών (1834-2008), Διδακτική και ιδεολογία, Παιδικό λογοτεχνικό βιβλίο (1837-2008), Εκπαιδευτική Ιστοριογραφία (1973-2008), Σχολείο και εθνικισμός

Β' Πεδίο: Το σχολείο στην Κοινωνία: Εκπαίδευση και κοινωνικές ανισότητες, Ευρωπαϊκή Ένωση και εκπαίδευση, Εκπαίδευση και αγορά εργασίας, Φεμινιστικές προσεγγίσεις στην κοινωνιολογία της εκπαίδευσης, Πολιτισμός και εκπαίδευση, Σχολείο και εκπαιδευτικοί, Κοινωνιολογία του σχολείου, Εκπαιδευτική πολιτική και ανώτατη εκπαίδευση, Κοινωνιολογία του Πανεπιστημίου, Ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά συστήματα, Θεωρίες Εκπαιδευτικών Οργανισμών, Αναλυτικό πρόγραμμα και ιδεολογία,

Γ' Πεδίο: Το σχολείο ως Κοινωνία: Θεωρίες μάθησης, Θεωρίες κοινωνικοποίησης, Μάθηση, πολιτισμός και εθνογραφία, Θεωρίες κινήτρων, Εκπαιδευτικοί και διδασκαλία, Σχολικά προγράμματα και σχολικά βιβλία, Το γλωσσικό μάθημα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση: Θεωρία και εμπειρία, Παιδαγωγικές ιδέες και εκπαίδευση, Εκπαίδευση και ταυτότητες φύλου, Εισαγωγή στη διαπολιτισμική παιδαγωγική, Σχολική ζωή: Η κοινωνική κατασκευή του νοήματος, Παιδαγωγικά συμπεράσματα θεωριών μάθησης, Παιδαγωγικά συμπεράσματα θεωριών κινήτρων, Εισαγωγή στη μεθοδολογία της εκπαιδευτικής έρευνας, Εκπαιδευτική Αξιολόγηση.

Τομέας Ψυχολογίας:

Γενική Ψυχολογία, Κοινωνική Ψυχολογία, Αναπτυξιακή Ψυχολογία, Κλινική Ψυχολογία, Ψυχολογία της Εκπαίδευσης, Γνωστική Ψυχολογία.

Σημαντικό μέρος του Προγράμματος Σπουδών καλύπτουν μαθήματα από τα Τμήματα Φιλολογίας και Ιστορίας – Αρχαιολογίας, καθώς και από άλλα Τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Οι απόφοιτοι του Τμήματος Φ.Π.Ψ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων μπορούν να αναπτύξουν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα στον κλάδο της εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος τους εφοδιάζει με τις απαραίτητες γνώσεις, ώστε να μη χρειάζονται παιδαγωγική επάρκεια για να συμμετάσχουν στις εξετάσεις του Α.Σ.Ε.Π. για διορισμό στη Μέση Εκπαίδευση, υπαγόμενη ΠΕ02 Φιλολόγων.

Πέραν της απασχόλησης στην εκπαίδευση οι απόφοιτοι του τμήματος ΦΠΨ μπορούν να αξιοποιήσουν τις γενικότερες φιλολογικές και παιδαγωγικές τους γνώσεις αναζητώντας απασχόληση γραφεία πολιτικών δημοσκοπήσεων, διαφήμισης, marketing και ως επιστημονικό προσωπικό σε εκδοτικούς οίκους και οργανισμούς, σε βιβλιοθήκες και αρχεία, σε εφημερίδες και περιοδικά. Επίσης, έχουν την δυνατότητα να εργαστούν στις Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και του Υπ. Παιδείας και σε άλλους κρατικούς φορείς, καθώς και σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Όπως αναφέρεται και στην ιστοσελίδα του τομέα Σ.Ε.Π. του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, «ο φιλόλογος μελετάει διαχρονικά τη σπουδή της γλώσσας και τους κανόνες χρήσης της σε συνδυασμό και με άλλες επιστήμες, όπως την ιστορία και την τέχνη. Ειδικότερα, ο φιλόλογος ασχολείται με την επιστημονική έρευνα της εξέλιξης ενός λαού και του πολιτισμού του με βάση κυρίως τη γλώσσα και τα γραπτά του μνημεία. Μελετάει όλα εκείνα τα δεδομένα τα οποία διαμορφώνουν μια γλώσσα και ασχολείται με την κατανόηση της λογοτεχνίας και κάθε άλλης γραπτής εκδήλωσης του ανθρώπου. Ο εκπαιδευτικός φιλόλογος ασχολείται με τη διδασκαλία αρχαίων ή σύγχρονων μορφών της γλώσσας, την ανάλυση των κανόνων χρήσης της γλώσσας, τη διδασκαλία και ερμηνεία συγκεκριμένων λογοτεχνικών κειμένων, την εκμάθηση τρόπων προφορικής ή γραπτής γλωσσικής έκφρασης και τη διόρθωση εργασιών των εκπαιδευόμενων.» (Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, Τομέας Σ.Ε.Π. «Εκπαιδευτικό, πληροφοριακό και υποστηρικτικό υλικό Επαγγελματικού Προσανατολισμού Ηλεκτρονικοί Οδηγοί»).

Επίσης, οι πτυχιούχοι του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας μπορούν να εργασθούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες σε θέματα Επαγγελματικού Προσανατολισμού – Συμβουλευτικής, καθώς και σε Ερευνητικά Κέντρα ή Ινστιτούτα ως ερευνητές Κοινωνικοί Ψυχολόγοι.

Τα επαγγελματικά δικαιώματα του Φιλολόγου Ελληνικής Γλώσσας είναι τα αντίστοιχα του εργασιακού του περιβάλλοντος και καθεστώτος. Όταν εργάζεται σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας Δημόσιας Εκπαίδευσης, τα επαγγελματικά τους δικαιώματα προβλέπονται από τον Ν. 1566/1985, άρθρο 14 (ΦΕΚ 167/τ. Α/1985), τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα και τον Διαρκή Εκπαιδευτικό Κώδικα. Όταν εργάζεται στην Ιδιωτική Εκπαίδευση, τα επαγγελματικά του δικαιώματα προβλέπονται, εκτός από τον Ν. 1566/1985, άρθρο 14 (ΦΕΚ 167/τ. Α/1985), και από τις συμβάσεις εργασίας μεταξύ εργοδοτών Σχολαρχών και Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας.

Είναι απαραίτητο οι απόφοιτοι του ΦΠΨ να γνωρίζουν ότι δεν κατοχυρώνουν επαγγελματικά δικαιώματα ψυχολόγου, δεν μπορούν δηλαδή να εγγραφούν στην Ένωση Ελλήνων Ψυχολόγων. Μπορούν, ωστόσο να εργαστούν ως επιστημονικό και υποστηρικτικό προσωπικό σε φορείς όπως Κέντρα Ψυχικής Υγιεινής, σε θεραπευτικές κοινότητες, σε κέντρα πρόληψης ή προστασίας του παιδιού.

Ο κλάδος της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης αποτελεί μια άλλη ενδιαφέρουσα προοπτική. Βάσει της πρόσκλησης ενδιαφέροντος που απέστειλε το Υπουργείου Παιδείας των τελευταίων ετών οι απόφοιτοι των τμημάτων Φ.Π.Ψ. εφόσον αποκτήσουν την κατάλληλη μεταπτυχιακή ειδίκευση μπορούν να διοριστούν:

  • Σε σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και σε Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.ΔΥ), ως Θεραπευτές Λόγου, καθώς εντάσσονται στον κλάδο Π.Ε.21 Θεραπευτών Λόγου
  • Ως ωρομίσθιοι ή αναπληρωτές στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό των Τυφλών ή στην Κινητικότητα των Τυφλών ή στη Νοηματική Γλώσσα των Κωφών, εντασσόμενοι στον κλάδο Π.Ε.31 (εξειδικευμένου προσωπικού)
  • Ως Επαγγελματικοί Σύμβουλοι εντασσόμενοι στον κλάδο Π.Ε.22 Επαγγελματικών Συμβούλων

(Πηγή: Επιλέγω Σπουδές & Επάγγελμα 2014)

Σχολή Θετικών Επιστημών
ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ

Η Φυσική είναι η επιστήμη που ασχολείται με τη μελέτη της ύλης, της κίνησής της μέσα στο χώρο και στο χρόνο, μαζί με τις σχετικές ποσότητες, όπως η ενέργεια και η δύναμη. Σύμφωνα με έναν ευρύτερο ορισμό, η Φυσική είναι η γενική ανάλυση της φύσης, που συνδέεται με τη προσπάθεια για κατανόηση της συμπεριφοράς του σύμπαντος. (Wikipedia)


Το Τμήμα Φυσικής δραστηριοποιείται εκπαιδευτικά και ερευνητικά σε όλα τα πεδία της Φυσικής (Θεωρητική, Πειραματική και Εφαρμοσμένη). Στόχος του Τμήματος είναι να εξοπλίσει τους φοιτητές του με βασικές και στέρεες γνώσεις της Φυσικής και των υπολογιστικών της εργαλείων και να τους διδάξει τη μεθοδολογία της Φυσικής στην επίλυση παλαιών και νέων προβλημάτων. Επιπλέον, με βάση το γεγονός της γνωσιολογικής συνάφειας της Φυσικής με άλλες επιστήμες και κυρίως με την Τεχνολογία, το Τμήμα Φυσικής προσφέρει στους φοιτητές του ευρύτερες δυνατότητες πρόσβασης σε σύγχρονους τεχνολογικούς τομείς αιχμής, όπως οι Σύγχρονες Ηλεκτρονικές Τεχνολογίες, οι Επικοινωνίες, τα νέα Υλικά και η Μετεωρολογία και Κλιματολογία.

Δομή του Τμήματος - Τομείς

Το Τμήμα Φυσικής, με βάση ευρύτερες θεματικές ενότητες γνωστικών αντικειμένων, απαρτίζεται από τέσσερις Τομείς. Με βάση τα γνωστικά αντικείμενα σε κάθε Τομέα λειτουργούν Ερευνητικά Εργαστήρια. Οι Τομείς και τα αντίστοιχα Ερευνητικά Εργαστήρια του Τμήματος είναι:

1. Τομέας Αστρογεωφυσικής

Στον Τομέα λειτουργούν δύο Ερευνητικά Εργαστήρια:

  • Εργαστήριο Αστρονομίας.
  • Εργαστήριο Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας.

2. Τομέας Θεωρητικής Φυσικής

Στον Τομέα υπάρχουν δύο Ερευνητικά Εργαστήρια:

  • Α' Εργαστήριο Θεωρητικής Φυσικής.
  • Β' Εργαστήριο Θεωρητικής Φυσικής.

3. Τομέας Ατομικής και Μοριακής Φυσικής, Πυρηνικής Φυσικής και Φυσικής Υψηλών Ενεργειών

Στον Τομέα λειτουργούν τρία Ερευνητικά Εργαστήρια:

  • Εργαστήριο Ατομικής και Μοριακής Φυσικής.
  • Εργαστήριο Πυρηνικής Φυσικής.
  • Εργαστήριο Φυσικής Υψηλών Ενεργειών και Εφαρμογών.

4. Τομέας Φυσικής Στερεάς Κατάστασης και Φυσικής Υλικών και Επιφανειών

Στον Τομέα λειτουργούν τέσσερα Ερευνητικά Εργαστήρια:

  • Εργαστήριο Φασματοσκοπίας Moessbauer και Φυσικής Υλικών.
  • Εργαστήριο Φυσικής Επιφανειών.
  • Εργαστήριο Ηλεκτρονικής, Τηλεπικοινωνιών και Εφαρμογών.
  • Εργαστήριο Φυσικής Συμπυκνωμένης Ύλης και Επιστήμης Υλικών.

Η επιστήμη της Φυσικής παρέχει ένα πολύ μεγάλο εύρος γνώσεων και μπορεί να εφαρμοστεί σε πολυάριθμα και ποικίλα επαγγέλματα, όπως από την πρόβλεψη των κλιματικών αλλαγών μέχρι και τη δημιουργία ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Η εξειδικευμένη κατάρτιση μέσω μεταπτυχιακών σπουδών θεωρείται απαραίτητη σε ορισμένους εργασιακούς κλάδους. Συγκεκριμένα, οι απόφοιτοι του Τμήματος Φυσικής μπορούν να εργαστούν:

  • Ως επιστημονικό και ερευνητικό προσωπικό δημοσίων και ιδιωτικών οργανισμών και επιχειρήσεων και ειδικότερα σε σύγχρονους τεχνολογικούς τομείς αιχμής, όπως:

    οι Σύγχρονες Ηλεκτρονικές Τεχνολογίες και Επικοινωνίες
    η Φωτονική,
    τα νέα υλικά,
    οι Τηλεπικοινωνίες,
    οι ήπιες μορφές ενέργειας,
    το Περιβάλλον,
    η Ιατρική τεχνολογία,
    η Μετεωρολογία


  • Στην εκπαίδευση και κατάρτιση ως καθηγητές, εντασσόμενοι στον κλάδο Π.Ε. 04 Φυσικών
  • Σε Πανεπιστήμια ή Ερευνητικά Ιδρύματα ως ερευνητές.

    Ως δημόσιο υπάλληλοι για οποιαδήποτε θέση Δημόσιου Τομέα, εντασσόμενοι στην κατηγορία Π.Ε. Περιβάλλοντος (σύμφωνα με το Π.Δ. 347/2003 Φ.Ε.Κ. 315/Α/31.12.2003)
    Ως Ακτινοφυσικοί Ιατρικής-Φυσικοί Νοσοκομείου (Φ.Ε.Κ. 532/23.3.2009), κατόπιν απόκτησης σχετικής άδειας ασκήσεως επαγγέλματος.
Σύμφωνα με διεθνείς ιστοσελίδες και διεθνή βιβλιογραφία σχετικά επαγγέλματα με το επάγγελμα του Φυσικού περιγράφονται ως:

  • Geophysicist/field seismologist
  • Higher education lecturer
  • Medical physicist
  • Radiation protection practitioner
  • Research scientist (physical sciences)
  • Scientific laboratory technician
  • Secondary school teacher
  • Meteorologist
  • Operational researcher
  • Patent attorney
  • Product/process development scientist
  • Systems developer
  • Technical author

Η συμμετοχή σε επαγγελματικές ενώσεις και σε επιστημονικά συνέδρια, η συνδρομή σε επιστημονικά περιοδικά, η πρακτική άσκηση σε φορείς και οργανισμούς, επιχειρήσεις, προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια και συμβάλλουν στην επιστημονική και επαγγελματική κατάρτιση ενός φοιτητή και αποφοίτου, για τον αποτελεσματικότερο σχεδιασμό της σταδιοδρομίας του. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα:

Επιστημονικά περιοδικά:


Ερευνητικά Κέντρα:


Επαγγελματικές Ενώσεις:


Conference Sites:


Χρήσιμες ιστοσελίδες:


Βίντεο

ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ
Η Χημεία είναι η επιστήμη που μελετά την ύλη, τη σύνθεση, τη δομή, τις ιδιότητές της και ιδιαίτερα τις μεταβολές της σύστασής της, δηλαδή τις χημικές αντιδράσεις. Η Χημεία σχετίζεται με τα άτομα και τις επιδράσεις τους με άλλα άτομα, και ιδιαίτερα με τις ιδιότητες των χημικών δεσμών.

Η Χημεία ονομάζεται συχνά η «κεντρική θετική επιστήμη» γιατί παρεμβάλλεται και συνδέει τη Φυσική (μέσω της Φυσικοχημείας) με τη Γεωλογία (μέσω της Γεωχημείας) και με τη Βιολογία (μέσω της Βιοχημείας).

Σπουδάζοντας στο τμήμα Χημείας οι φοιτητές αποκτούν γνώσεις στα πεδία: Ανόργανη Χημεία, Ποιοτική Αναλυτική Χημεία, Οργανική Χημεία, Πειραματική Φυσική, Γενικά Μαθηματικά, Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές, Φυσικοχημεία, Υπολογιστικές Μέθοδοι Χημείας, Ενόργανη Ανάλυση, Θεωρητική Χημεία, Βιοχημεία, Φυσικές Διεργασίες της Χημικής Τεχνολογίας, Χημεία Τροφίμων, Τεχνολογία Τροφίμων.

Περιγραφή Επαγγέλματος:

Η δομή, η σύνθεση, οι ιδιότητες και οι μετασχηματισμοί της οργανικής και ανόργανης ύλης είναι τα αντικείμενα μελέτης του χημικού. Με σύγχρονες μεθόδους για τον καθορισμό της χημικής σύστασης και των ιδιοτήτων των σωμάτων, εξετάζει την αλληλεπίδρασή τους, ανακαλύπτει νέες ουσίες αναπτύσσοντας συνεχώς τις υπάρχουσες, ενώ αναλύει και ελέγχει τα βιολογικά συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού. Το πεδίο των πρακτικών εφαρμογών του χημικού είναι ιδιαίτερα ευρύ. Η Βιοχημεία, η Κλινική Χημεία, η Κλινική Ωκεανογραφία, η Χημεία Τροφίμων, η Κβαντική Χημεία και η Χημεία Περιβάλλοντος αποτελούν σημαντικούς και ενδιαφέροντες κλάδους της επιστήμης της Χημείας. Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ο χημικός διδάσκει Οργανική και Ανόργανη Χημεία, καθώς και συγγενή μαθήματα των θετικών επιστημών, όπως Φυσική και Βιολογία.

Στη βιομηχανική παραγωγή ο χημικός παρεμβαίνει στα στάδια παραγωγής, επεξεργασίας και βελτίωσης τεράστιου φάσματος προϊόντων, όπως έλεγχος και ποιότητα τροφίμων, ποτά, πλαστικά, καύσιμα, απορρυπαντικά, χρώματα, φάρμακα κ.λπ., ενώ οι χημικές μελέτες που πραγματοποιεί εφαρμόζονται στη βιομηχανία, στην ιατρική αλλά και στην αντιμετώπιση της μόλυνσης του περιβάλλοντος.

Οι χημικοί χρησιμοποιούν ένα ευρύ φάσμα μεθόδων για την διερεύνηση της χημικής φύσης των ουσιών, με στόχο την κατανόηση της συμπεριφοράς της σε διαφορετικές συνθήκες. Μπορούν να εργαστούν στους τομείς της χημικής και εγκληματολογικής ανάλυσης, στην ανάπτυξη διαδικασίας, επικύρωση προϊόντων, έλεγχο ποιότητας, τοξικολογία, διαμόρφωση και την ανάπτυξη φαρμάκων (φαρμακολογία). Επίσης,ένας χημικός μπορεί να ειδικευτεί στη σύνθεση, ανάλυση και έρευνα της ποιότητας καλλυντικών παρασκευασμάτων-κοσμετολόγος-με στόχο την μείωση του κόστους ή την ποιοτική βελτίωση τους.

Βιοχημικοί αναλυτές: μελετούν τις μοριακές και κυτταρικές διεργασίες που εκτυλίσσονται σε όλους τους ζωντανούς οργανισμούς, από τα βακτήρια, τα φυτά και τα ζώα μέχρι τον άνθρωπο. Αναλύουν τις επιδράσεις εξωτερικών παραγόντων, όπως η τροφή, τα πρόσθετα τροφίμων, τα αλλεργιογόνα και τα φάρμακα, στα κύτταρα , εργάζονται δίπλα σε γενετιστές και γιατρούς για την πραγματοποίηση πειραμάτων για την ανίχνευση ασθενειών, γενετικών διαταραχών και άλλων ανωμαλιών, μελετούν την αλληλεπίδραση παρασιτοκτόνων και φυτών, και να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη καλύτερων καλλιεργειών και πιο φιλικών προς το περιβάλλον γεωργικών πρακτικών. Επίσης, μπορούν να εργαστούν στο τομέα της εγκληματολογίας στα κατά τόπους Τμήματα και Γραφεία Εγκληματολογικών Ερευνών.

Ερευνητές: Η επιστημονική έρευνα περιλαμβάνει το σχεδιασμό και τη διεξαγωγή πειραμάτων για την ανάπτυξη πρακτικών εφαρμογών στη δημιουργία νέων υλικών και συσκευασιών.

Ωστόσο, δεν εργάζονται οι όλοι απόφοιτοι του Τμήματος Χημείας ως χημικοί. Ενώ πολλοί εργάζονται σε τομείς που είναι συνδεδεμένοι με τη χημεία, άλλοι επιλέγουν μια εντελώς διαφορετική πορεία, όπως για παράδειγμα στον τομέα της εκπαίδευσης.

Είναι πολύ κοινό στους αποφοίτους του τμήματος χημείας να συνεχίζουν τις σπουδές στους σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Η υποψηφιότητα τους είναι πολύ δυνατή ιδιαίτερα στα αντικείμενα τις ιατρικής, φαρμακολογίας, κτηνιατρική, οδοντιατρική κτλ.Οι ισχυρές δεξιότητες της έρευνας που αναπτύσσουν οι απόφοιτοι του τμήματος χημείας τους επιτρέπουν να ασχοληθούν και ειδικότερα στο τομέα διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.

Ενδεικτικά οι απόφοιτοι του Τμήματος Χημείας μπορούν να εργαστούν στους ακόλουθους τομείς:

α) Δημόσιος τομέας: Σε διάφορα υπουργεία και οι οργανισμούς που εποπτεύονται απ' αυτά. (π.χ. ΥΠΕΧΩΔΕ, Υπουργείο Γεωργίας, Υπουργείο Βιομηχανίας, Εμπορίου, Νομαρχίες, Γενικό Χημείο του Κράτους (Γ.Χ.Κ) κ.α.

Στις θέσεις αυτές ο χημικός ασχολείται κυρίως με τον ποιοτικό έλεγχο των διαφόρων εισαγόμενων και εξαγόμενων προϊόντων (πρώτες ύλες βιομηχανίας, καύσιμα, τρόφιμα, φάρμακα) και τον περιβαλλοντικό έλεγχο. Επιπλέον, ο χημικός μπορεί να εργαστεί ως ερευνητής στα διάφορα δημόσια ερευνητικά ιδρύματα και ινστιτούτα

β) Βιομηχανικός τομέας: Ο χημικός αναλαμβάνει ευθύνες στην παραγωγή, τον ποιοτικό έλεγχο των πρώτων υλών και των τελικών προϊόντων, καθώς και στην έρευνα για την παραγωγή και διάθεση νέων προϊόντων. Μπορεί να εργαστεί στη χημική βιομηχανία, σε εργοστάσια παραγωγής τροφίμων, ποτών, φαρμακευτικών προϊόντων, καλλυντικών, πλαστικών, λιπασμάτων υφέσιμων υλικών, φυτοφαρμάκων, εντομοκτόνων, χρωμάτων κ.α.ΣεAhAMC μονάδες διυλιστηρίων και επεξεργασίας πετρελαίου.

γ) Τομέας Υγείας: Ο χημικός ασχολείται με βιοχημικούς προσδιορισμούς σε νοσηλευτικά ιδρύματα και οργανισμούς.Στον κλάδο της υγείας σε κρατικά ή ιδιωτικά κέντρα, σε εργαστήρια νοσοκομείων και κλινικών.

δ) Εκπαιδευτικός τομέας: Ο χημικός μπορεί να εργασθεί ως καθηγητής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (Γυμνάσια, Λύκεια) και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς και σε υπηρεσίες εκπαιδευτικού σχεδιασμού (Υπ.Ε.Π.Θ., Παιδαγωγικό Ινστιτούτο κ.ά.).

ε) Ιδιωτικός-εμπορικός τομέας: Σημαντικός αριθμός ασχολείται με τις εισαγωγές και εξαγωγές χημικών προϊόντων, πρώτων υλών, ειδών χημικής βιομηχανίας και οργάνων χημικών αναλύσεων και ελέγχου. Ο χημικός μπορεί, επίσης, να ιδρύσει ιδιωτικά εργαστήρια για αναλύσεις κάθε τύπου, όπως π.χ. εργαστήρια ελέγχου οίνων και τροφίμων.

στ) άλλοι τομείς:

  • Σε μονάδες βιολογικού καθαρισμού.
  • Σε υδατοκαλλιέργειες και σε ιχθυογεννητικούς σταθμούς.
  • Σε εταιρείες/οργανισμούς που ασχολούνται με το περιβάλλον.
  • Στον τομέα χρονολόγησης, ταυτοποίησης και συντήρησης αρχαιοτήτων και έργων τέχνης (Υπουργείο Πολιτισμού).
  • Σε νομικές υπηρεσίες ασχολούμενες με την καταχώρηση και τη διακίνηση πνευματικής ιδιοκτησίας (δικηγορικά γραφεία, Ο.Β.Ι., γραφεία διακίνησης).
  • Σε γραφεία μελετών στον ιδιωτικό τομέα.
  • Ως ελεύθεροι επαγγελματίες σε δικό τους χημικό εργαστήριο για αναλύσεις κάθε τύπου.
  • Ως εμπειρογνώμονες και ως τεχνικοί ασφαλείας
  • Ως εκπρόσωποι φυσικών ή νομικών προσώπων ενώπιων των αρχών σε περιπτώσεις αντιδικίας με φορείς δημοσίου και ιδιωτικού τομέα αλλά και με φυσικά πρόσωπα
  • Στην εκπόνηση χημικοτεχνικών μελετών


Το επάγγελμα του Χημικού είναι νομοθετικά κατοχυρωμένο από το Ν. 3518 που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τ.261/Α/ στις 13-11-1927.

Συμφώνα με τη διεθνή βιβλιογραφία οι απόφοιτοι του τμήματος Χημείας μπορούν να εργαστούν: ACS - Careers in Chemistry)



Ως φοιτητές του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στα πλαίσια των προπτυχιακών σας σπουδών, έχετε παρακολουθήσει μια πληθώρα μαθημάτων που σχεδόν κάθε ένα από αυτά αγγίζουν ένα ξεχωριστό επιστημονικό κλάδο και ίσως και επαγγελματικό και αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία μπορείτε να συνεχίσετε την εκπαίδευση σας με κριτήρια τα ενδιαφέροντα και τις προτιμήσεις σας, τις δυνατότητές σας αλλά και αυτά που διαπιστώνετε ότι έχουν αμεσότερη σχέση με την ταχέως εξελισσόμενη αγορά εργασίας.

Εταιρείες που έχουν περιληφθεί στη λίστα BestWorkplaces στην Ελλάδα

Abbott Laboratories Hellas
Amgen Hellas
AstraZeneca
Bristol-Myers Squibb
General Electric (GE)
Genesis Pharma
GlaxoSmithKline Pharma
Janssen-Cilag
Medtronic Hellas
Novartis Hellas
Roche Hellas
Wyeth Hellas
Pharmathen
ORGANON HELLAS
UCB
JOHNSON & JOHNSON HELLAS, MEDICAL PRODUCTS
Henkel-Rilken Group
SC Johnson & Son
Vivechrom

Για την ενημέρωσή σας αξιοποιήστε τους παρακάτω ελληνικούς και διεθνείς ιστότοπους:

Επιστημονικοί φορείς Ερευνητικά ινστιτούτα

Εταιρεία Κλινικής Χημείας- Κλινικής Βιοχημείας
American Chemical Society
Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας(ΙΤΕ)
ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ
Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου(ΕΤΠΥ)
Ινστιτούτο Θεωρητικής και Φυσικής Χημείας (Ι.Θ.Φ.Χ)
Ινστιτούτο Βιολογίας, Φαρμακευτικής Χημείας & Βιοτεχνολογίας
Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών & Ενεργειακών Πόρων (ΙΔΕΠ)

Επαγγελματικές Ενώσεις

Ένωση Ελλήνων Χημικών
ΠΑ.Σ.Ε.Π.Ε.
Πανελλήνιος Σύλλογος Χημικών Βιομηχανίας και Επιχειρήσεων
Πανελλήνιος Σύλλογος Χημικών Ναυτιλίας
Ένωση Ελλήνων Οινολόγων
Σύνδεσμος Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών
European young chemist network
European Association for Chemical and Molecular Sciences
Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης

Ως φοιτητές του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στα πλαίσια των προπτυχιακών σας σπουδών, έχετε παρακολουθήσει μια πληθώρα μαθημάτων που σχεδόν κάθε ένα από αυτά αγγίζουν ένα ξεχωριστό επιστημονικό κλάδο και ίσως και επαγγελματικό και αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία μπορείτε να συνεχίσετε την εκπαίδευση σας με κριτήρια τα ενδιαφέροντα και τις προτιμήσεις σας, τις δυνατότητές σας αλλά και αυτά που διαπιστώνετε ότι έχουν αμεσότερη σχέση με την ταχέως εξελισσόμενη αγορά εργασίας. Για την ενημέρωσή σας αξιοποιήστε τους παρακάτω ελληνικούς και διεθνείς ιστότοπους:



Βίντεο:

ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ

Τα Μαθηματικά, που στο αρχικό στάδιο ανάπτυξής τους αποτελούσαν κυρίως ένα σύνολο εμπειρικών κανόνων για την εκτέλεση πράξεων, σήμερα έχουν γίνει απαραίτητα στη ζωή μας, εισχωρώντας αποφασιστικά με ταχύτατους ρυθμούς σε κάθε σύγχρονο κλάδο επιστημονικής δραστηριότητας. Η επιστήμη τους χαρακτηρίζεται κυρίως από τη μέθοδο της απόδειξης και την αναζήτηση και περιγραφή μαθηματικών εννοιών και νόμων απαραίτητων στην περιγραφή της σύγχρονης πραγματικότητας. Οι δύο κύριες κατευθύνσεις των Μαθηματικών είναι τα Θεωρητικά και τα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά. Ο Θεωρητικός Μαθηματικός προσβλέπει στην καλύτερη, αποδοτικότερη και αυστηρότερη θεμελίωση και προαγωγή των μαθηματικών θεωριών. Ο Εφαρμοσμένος Μαθηματικός προσπαθεί να δημιουργήσει και να εφαρμόσει προχωρημένες μαθηματικές μεθόδους, για να μελετήσει επιστημονικά τα διάφορα φαινόμενα που τον ενδιαφέρουν.

Τα γνωστικά αντικείμενα που συντονίζουν οι Τομείς του Τμήματος Μαθηματικών της Σχολής θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθορίζονται ως εξής:

1. Τομέας Μαθηματικής Ανάλυσης: Πραγματική ανάλυση, θεωρία μέτρου και ολοκλήρωσης, Μιγαδική ανάλυση, Αρμονική ανάλυση, Τοπολογία, Μαθηματική λογική, Συναρτησιακή ανάλυση, Διαφορικές εξισώσεις, Εφαρμοσμένη ανάλυση, Εφαρμογές της μαθηματικής ανάλυσης σε άλλες επιστήμες.

2. Τομέας Άλγεβρας και Γεωμετρίας: Θεωρία αριθμών, θεωρία σωμάτων και πολυωνύμων, Μεταθετικοί δακτύλιοι και άλγεβρες, Αλγεβρική γεωμετρία, Γραμμική και Πλειογραμμική Άλγεβρα, Προσεταιριστικοί δακτύλιοι και άλγεβρες, Μη προσεταιριστικοί δακτύλιοι και άλγεβρες, θεωρία κατηγοριών και ομολογιακή Άλγεβρα, Κ- θεωρία ομάδων και γενικεύσεις, Τοπολογικές ομάδες και ομάδες Lie, Γεωμετρία, Κυρτή και Διακριτή Γεωμετρία, Διαφορική Γεωμετρία, Αλγεβρική τοπολογία, Πολλαπλότητες και κυτταρικά συμπλέγματα, Ολική ανάλυση και ανάλυση επί πολλαπλοτήτων, Γεωμετρική ανάλυση, Μαθηματική λογική και θεμελιώσεις, Αλγεβρική θεωρία αυτομάτων και γλωσσών, Εφαρμογές της Άλγεβρας και της Γεωμετρίας.

3. Τομέας Πιθανοτήτων, Στατιστικής και Επιχειρησιακών Ερευνών: Πιθανότητες και εφαρμογές, Μαθηματική Στατιστική, Εφαρμοσμένη Στατιστική, Έρευνα αγοράς, Βιοστατιστική, Στατιστική επιστημών συμπεριφοράς, Στοχαστικές διαδικασίες, Στοχαστικά μοντέλα Ε.Ε., Μαθηματικός προγραμματισμός, Επιχειρησιακή έρευνα, Ασφαλιστικά μαθηματικά, Οικονομικά μαθηματικά, Οικονομετρία.

4. Τομέας Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Μηχανικής Έρευνας:

(i) Αριθμητική Ανάλυση: Ανάλυση σφαλμάτων, Αριθμητική προσομοίωση, Αριθμητική προσέγγιση, Αριθμητική γραμμική Άλγεβρα, Αριθμητική επίλυση μη γραμμικών εξισώσεων και συστημάτων, Μαθηματικός προγραμματισμός - Τεχνικές βελτιστοποίησης και μεταβολικές τεχνικές, Αριθμητική επίλυση συνήθων διαφορικών εξισώσεων και διαφορικών εξισώσεων με μερικές παραγώγους, Εξισώσεις διαφορών και συναρτησιακές εξισώσεις, Ολοκληρωτικές εξισώσεις, Αριθμητικές μέθοδοι στην ανάλυση Fourier.

(ii) Μηχανική: Μηχανική υλικού σημείου και συστημάτων υλικών σημείων, Μηχανική συνεχούς μέσου, Ελαστικότητα, Μηχανική ρευστών, Κύματα σε συνεχή μέσα, Μεταφορά θερμότητας, Εμβιομηχανική.

(iii) Πληροφορική: Θεωρητική πληροφορική, θεωρία αλγορίθμων, Συμβολικοί μαθηματικοί υπολογισμοί, Παράλληλοι υπολογισμοί, Βάσεις δεδομένων, Γλώσσες προγραμματισμού, Τεχνητή νοημοσύνη, Έμπειρα συστήματα, Υπολογιστική Γλωσσολογία, Αυτόματη επεξεργασία φυσικής γλώσσας, Λογική σχεδίαση ψηφιακών κυκλωμάτων, Τεχνικές προσομοιώσεις.

Οι απόφοιτοι του Τμήματος Μαθηματικών μπορούν να εργαστούν ως καθηγητές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ως επιστημονικό και ερευνητικό προσωπικό σε κέντρα και υπηρεσίες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, ως μετεωρολόγοι, σε επιχειρήσεις και οργανισμούς του δημόσιου τομέα, σε ασφαλιστικές εταιρείες και σε εταιρείες έρευνας αγοράς και μάρκετινγκ, στη βιομηχανία και σε τράπεζες του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, σε κέντρα υπολογιστών, σε τομείς που ασχολούνται με συστήματα ασφάλειας μεταβίβασης δεδομένων, ειδικότερα την κρυπτολογία, την κρυπτογραφία και τη θεωρία κωδικών, σε εταιρείες που ασχολούνται με computer graphics. Στην πραγματικότητα οι απόφοιτοι του μαθηματικού έχουν τη δυνατότητα να μετατρέπουν πολύπλοκα προβλήματα του πραγματικού κόσμου σε μαθηματικές εξισώσεις, που μπορούν να επιλυθούν. Αυτό είναι ένα ιδιαίτερα επιθυμητό σύνολο ικανοτήτων, καθώς πολλές εταιρείες εντάσσουν στο εργατικό τους δυναμικό άτομα που έχουν την ικανότητα να βρουν τρόπους ώστε να μπορούν να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά και αποδοτικά. Εταιρείες κάθε κλάδου μπορούν να προσλάβουν μαθηματικούς (ιδιαίτερα όσους είναι ειδικευμένοι στα εφαρμοσμένα μαθηματικά), δεδομένου ότι είναι ικανοί να εργαστούν με αριθμούς και σύνθετους τύπους. Κατά συνέπεια πολλοί απόφοιτοι βρίσκουν απασχόληση στο χρηματοοικονομικό ή τραπεζικό κλάδο. Επιπρόσθετα και σε τομείς της οικονομίας, της επιστήμης των υπολογιστών, τις κατασκευές, την έρευνα, την εκπαίδευση και άλλους τομείς. Παράλληλα πολλοί απόφοιτοι επιλέγουν να στραφούν στη διδασκαλία των μαθηματικών σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης από το νηπιαγωγείο μέχρι το πανεπιστήμιο. Με λίγα λόγια, υπάρχουν πολύ λίγοι περιορισμοί σε ό, τι αφορά την επαγγελματική σταδιοδρομία των αποφοίτων ενός τμήματος Μαθηματικών.


Στη διεθνή βιβλιογραφία τα επαγγέλματα που χρησιμοποιούν τα μαθηματικά και επομένως μπορούν να εργαστούν σε αυτά απόφοιτοι τμημάτων Μαθηματικών, συναντώνται με τον εξής ορισμό: Accountant, Actuary, Analytical Engineer, Assistant Underwriter, Business Analyst, Certified, Accountant, Chartered Accountant, Clergy, Computer Analyst and Programmer Client Relations Manager Credit Analyst, Customer Care Manager, Data Analyst,Director/Owner, Engineer, Equities Trader, Finance Trainee, Financial Adviser, Financial Analyst, Financial Controller, Financial Products Designer, Human Resources Officer, Information Mining Specialist, Insurance Analyst, Investment Analyst, Investment Banker, IT Consultant, Management Consultant, Market Researcher, Network Engineer, NHS Financial Management Trainee, Pricing Analyst, Researcher, Risk Analyst, Settlements Analyst, Scheduler, Scientific Analyst, Scientific Officer, Share Trader, Statisticians, Software Developer, Statistician, Stockbroker, Supply Manager, Tax Adviser, Teacher, Technical Analyst, Technical Engineer, TEFL Tutor, Trading Global Analyst, Trainee Quantity Surveyor, Transport and Distribution Manager, Transportation Planner


Ενδεικτικά Επαγγέλματα:

Actuary:
Οι αναλογιστές χρησιμοποιούν μεθόδους στατιστικής ανάλυσης για τον προσδιορισμό της πιθανότητας να συμβεί ένα συγκεκριμένο γεγονός. Για παράδειγμα, ένας Actuary “αναλογιστής” μπορεί να καθορίσει την πιθανότητα ότι μια ασφαλιστική εταιρεία θα πρέπει να πληρώσει τα χρήματα των πελατών για ζημιές στο σπίτι τους, στο πλαίσιο μιας συγκεκριμένης πολιτικής. Από τη στιγμή που μπορεί να υπολογίσει την πιθανότητα, ο αναλογιστής είναι σε θέση να καθορίσει το ασφάλιστρο που θα πρέπει να πληρώνουν οι ενδιαφερόμενοι για την ασφάλιση. Οι περισσότεροι αναλογιστές εργάζονται σε ασφαλιστικές εταιρείες και εταιρείες παροχής συμβουλών.
Auditor:
Οι ελεγκτές εξετάζουν οικονομικά αρχεία για την ακρίβειά τους, την ανίχνευση της απάτης, και να προσδιορίσουν τις ευκαιρίες για τη βελτίωση των οικονομικών διαδικασιών. Η Εξειδικευμένη εμπειρία τους βοηθά εταιρείες και οργανισμούς να εντοπίζουν και να διορθώνουν οικονομικές ανεπάρκειες. Οι περισσότεροι άνθρωποι που εργάζονται σε αυτό το επάγγελμα μπορεί να χαρακτηριστούν είτε ως εσωτερικοί ή εξωτερικοί ελεγκτές.
Budget Analyst:
Οι Οικονομικοί Αναλυτές μπορούν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις και άλλους φορείς να οργανώσουν τα οικονομικά τους με την ανάλυση του κόστους και τη διατύπωση συστάσεων σχετικά με το πώς θα πρέπει να δαπανηθούν τα κεφάλαια τους.
Cost Estimator:
Η κοστολόγηση αφορά στη διαδικασία συλλογής και ανάλυσης δεδομένων προκειμένου να εκτιμηθεί η ποσότητα του χρόνου, χρήματος, και της εργασίας που απαιτείται για την κατασκευή έργων και την κατασκευή προϊόντων.
Market Research Analyst:
Οι Αναλυτές της αγοράς βοηθούν τις εταιρείες να καταλάβουν τι προϊόντα θέλουν οι άνθρωποι, πόσο θα πληρώσουν γι 'αυτά, και ποιος θα τα αγοράσει. Οι αναλυτές της αγοράς ερευνούν τις συνθήκες της αγοράς σε μια γεωγραφική περιοχή, καθώς και πληροφορίες σχετικά με τις πωλήσεις, τις τιμές, τους ανταγωνιστές, τη διανομή και την εμπορία.
Software Developer:
Οι προγραμματιστές σχεδιάζουν και αναπτύσσουν λογισμικό εφαρμογών για υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, tablet pc.
Statistician:
Οι στατιστικολόγοι χρησιμοποιούν μαθηματικές τεχνικές για την ανάλυση και την εξαγωγή συμπερασμάτων από μεγάλες ποσότητες δεδομένων.


Εταιρείες που έχουν περιληφθεί στη λίστα Best Workplaces στην Ελλάδα 2007 - 2013

  • AIG Greece
  • AXA Insurance
  • Bank of Cyprus Ltd.
  • Hellenic Post Bank
  • International Life A.E.A.Z.
  • Marfin Egnatia Bank
  • Mellon Collection Services
  • PIRAEUS BANK
  • Athenian Brewery
  • British American Tobacco Hellas
  • Mars Hellas
  • Royal Canin Hellas
  • Procter & Gamble Hellas

Για την ανάκτηση περισσότερων πληροφοριών σχετικά με το αντικείμενο εργασίας των αποφοίτων του Τμήματος Μαθηματικών οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν τις παρακάτω ιστοσελίδες:


Επαγγελματικές Ενώσεις και Οργανισμοί


Ένωση Αναλογιστών Ελλάδος

Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία

Ένωση Ερευνητών Διδακτικής των Μαθηματικών (ΕΝΕΔΙΜ)

Students and Professional Math Organizations

Mathematical Professional Organizations

Institute of Mathematics and its Applications (IMA)

American Mathematical Society

Society for Industrial and Applied Mathematics


Ερευνητικά Κέντρα


Λίστα ερευνητικών ιδρυμάτων για Μαθηματικούς

Κέντρο Ερευνών Αστρονομίας και Εφηρμοσμένων Μαθηματικών

Ινστιτούτο Υπολογιστικών Μαθηματικών (ΙΥΜ)

NSF Mathematical Sciences Institutes


Ιστότοποι για τα Μαθηματικά στην Εκπαίδευση:

Υποστηρικτικό υλικό για το μάθημα των Μαθηματικών



Βίντεο:

ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Η μηχανική των ηλεκτρονικών υπολογιστών είναι μια εφαρμοσμένη επιστήμη που συνδυάζει την Πληροφορική με την επιστήμη των Μηχανικών. Η Πληροφορική ξεκίνησε αρχικά ως ένας τομέας περιορισμένης εμβέλειας, σχετιζόμενος κυρίως με την αυτοματοποίηση μαθηματικών υπολογισμών. Γρήγορα όμως εξελίχθηκε σε ένα συναρπαστικό κράμα θεωρίας και τεχνολογίας με εξαιρετικά ευρύ αντικείμενο που μπορεί να ορισθεί ως η σχεδίαση και μελέτη της δομής, συμπεριφοράς και αλληλεπίδρασης φυσικών ή κατασκευασμένων συστημάτων υπολογισμού.

Τα συστήματα υπολογισμού είναι εξαιρετικά πολύπλοκα και ως προς την εσωτερική δομή και συμπεριφορά τους και ως προς την πλούσια αλληλεπίδραση με το περιβάλλον τους. Η μηχανική των ηλεκτρονικών υπολογιστών (ComputerEngineering) είναι μια εφαρμοσμένη επιστήμη που ασχολείται με την ανάπτυξη, το σχεδιασμό, τη μελέτη, την υλοποίηση και την εφαρμογή των τεχνολογιών παραγωγής και κατασκευής των παραπάνω συστημάτων και συσκευών υπολογισμού. Η πληροφορική μελετά την αναπαράσταση, την επεξεργασία και τη μετάδοση πληροφορίας χρησιμοποιώντας αυτά τα συστήματα υπολογισμού, και βοηθά στη σχεδίαση και κατασκευή των συστημάτων αυτών.

Σπουδάζοντας στο Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών & Πληροφορικής οι φοιτητές αποκτούν γνώσεις στα πεδία: Αλγοριθμική θεωρία Γραφημάτων, Αναγνώριση Προτύπων, Αρχιτεκτονική Υπολογιστών, Ασφάλεια Πληροφοριακών Συστημάτων, Βάσεις Δεδομένων, Βελτιστοποίηση, Γλώσσες Προγραμματισμού, Γραφικά Υπολογιστών, Δίκτυα Υπολογιστών, Δίκτυα Τηλεπικοινωνιών, Επεξεργασία Σήματος και Εικόνας, Επιστημονικοί Υπολογισμοί, Θεωρία Αλγορίθμων και Υπολογισμού, Θεωρία Γραφημάτων, Ιατρική Πληροφορική, Κατανεμημένα Συστήματα, Κινητά Επικοινωνιακά Συστήματα, Λειτουργικά Συστήματα, Μαθηματική Λογική, Νευρωνικά Δίκτυα, Ολοκληρωμένα Κυκλώματα, Παράλληλη Επεξεργασία, Παράλληλοι Αλγόριθμοι, Πολυμέσα και Υπερμέσα, Προσομοίωση Διακριτών Γεγονότων, Τεχνητή Νοημοσύνη, Υπολογιστική Γεωμετρία.

Το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής ασχολείται με ένα ευρύ φάσμα περιοχών που υπερκαλύπτουν την παραδοσιακή διάκριση ανάμεσα σε υλικό και λογισμικό των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Τα αντικείμενα που θεραπεύονται από το Τμήμα παρουσιάζονται ενδεικτικά παρακάτω:

  • Η περιοχή της θεωρητικής πληροφορικής περιλαμβάνει αφηρημένες, λογικές και μαθηματικές πτυχές της πληροφορικής, όπως θεωρία υπολογισμού, θεωρία πληροφορίας, αλγόριθμοι και δομές δεδομένων, θεωρία γλωσσών προγραμματισμού, τυπικές μεθόδους.

  • Ο κλάδος της τεχνητής νοημοσύνης έχει ως αντικείμενο τη μελέτη και σύνθεση στόχο-προσανατολισμένων διαδικασιών που απαντώνται σε νοήμονες οργανισμούς, όπως η επίλυση προβλημάτων, η λήψη αποφάσεων, η προσαρμογή, η μάθηση.

  • Η περιοχή των επιστημονικών υπολογισμών ασχολείται με την κατασκευή μαθηματικών μοντέλων και χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών για την ανάλυση και την επίλυση επιστημονικών προβλημάτων.

  • Η τεχνολογία λογισμικού μελετά το σχεδιασμό, υλοποίηση, και τροποποίηση λογισμικού, ώστε να βεβαιώνεται ότι είναι υψηλής ποιότητας, οικονομικά προσιτό, διατηρήσιμο και γρήγορα υλοποιήσιμο.

  • Ο κλάδος των βάσεων δεδομένων και της ανάκτησης πληροφορίας ασχολείται με την οργάνωση συλλογών δεδομένων και την απόκτηση πληροφοριών σχετικών με κάποια ανάγκη χρησιμοποιώντας τις βάσεις δεδομένων.

  • Στα παράλληλα και κατανεμημένα υπολογιστικά συστήματα, οι υπολογισμοί γίνονται ταυτοχρονισμένα με βάση την αρχή ότι ένα σύνθετο πρόβλημα μπορεί να διαιρεθεί σε πολλαπλά μικρότερα τα οποία μπορούν να λυθούν ταυτόχρονα και άρα ταχύτερα. Ο τομέας αυτός μελετά, μεταξύ άλλων, την αποδοτική διαίρεση προβλημάτων, την επικοινωνία των επιμέρους υποπρογραμμάτων, τις κατάλληλες γλώσσες προγραμματισμού και την αρχιτεκτονική και δικτύωση των παράλληλων υπολογιστών.

  • Ο τομέας των δικτύων και τηλεπικοινωνιών έχει ως στόχο την αποδοτική μετάδοση πληροφορίας μεταξύ υπολογιστικών συστημάτων, το σχεδιασμό, κατασκευή και διαχείριση δικτύων. Εξετάζονται επίσης θέματα εφαρμογών τηλεπικοινωνιών, όπως επεξεργασία ήχου και εικόνας.

  • Ο κλάδος της σχεδίασης υλικού και αρχιτεκτονικής υπολογιστικών συστημάτων ασχολείται με τη σχεδίαση και υλοποίηση υπολογιστικών μηχανών. Εξετάζονται μεταξύ άλλων, ψηφιακά και αναλογικά ηλεκτρονικά κυκλώματα, ολοκληρωμένα κυκλώματα, η οργάνωση υπολογιστών, η διεπαφή του υλικού με το λογισμικό, η ανάλυση της απόδοσης συστημάτων.

Οι απόφοιτοι του Τμήματος με βάση τις γενικές και τις εξειδικευμένες επιστημονικές γνώσεις που απέκτησαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους αλλά και την επαγγελματική κατοχύρωση που παρέχει το Π.Δ. 44/2009, έχουν την ικανότητα να ασχοληθούν με τομείς όπως:

  • Τη Μελέτη, Σχεδίαση, Ανάλυση, Υλοποίηση, Επίβλεψη, Λειτουργία, Αξιολόγηση και Πιστοποίηση ηλεκτρονικών υπολογιστών και συστημάτων, τηλεπικοινωνιών και τηλεπικοινωνιακών συστημάτων και δικτύων, πληροφοριακών συστημάτων, συστημάτων αυτοματισμού, επεξεργασίας σημάτων, εικόνας, ήχου κλπ.
  • Τη διδασκαλία σε Πανεπιστημιακά και Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και την Τεχνική και Επαγγελματική Κατάρτιση, δημόσια και ιδιωτική, σε Θεωρητικό, Τεχνολογικό και Εφαρμοσμένο επίπεδο.
  • Την έρευνα σε δημόσια και ιδιωτικά Ερευνητικά Κέντρα
  • Υπηρεσίες σε οργανικές μονάδες Πληροφορικής, Δικτύων, Μηχανοργάνωσης και Τεχνικών Υπηρεσιών Υπουργείων, Δημοσίων Οργανισμών, υπηρεσιών και επιχειρήσεων, σε επιχειρήσεις ηλεκτρονικών επικοινωνιών, στον τραπεζικό, ασφαλιστικό, ιατρικό τομέα, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στις εταιρείες παραγωγής και επεξεργασίας οπτικοακουστικού υλικού, στις μεταφορές, τη ναυτιλία, τον τουρισμό, σε εταιρείες συμβούλων επιχειρήσεων και εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.
Εκτός των παραπάνω, οι διπλωματούχοι του Τμήματος δύνανται να επιλέξουν απασχόληση ως ελεύθεροι επαγγελματίες, είτε με την ιδιότητα του μελετητή / εργολάβου δημοσίων και ιδιωτικών έργων είτε με την ιδιότητα του σύμβουλου ή καινοτόμου επιχειρηματία, λόγω του αντικειμένου των σπουδών τους.

Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, οι Μηχανικοί Ηλεκτρονικών Υπολογιστών & Πληροφορικής μπορούν να εφαρμόσουν τις δεξιότητές τους σε ένα ευρύ φάσμα κλάδων και τομέων εργασίας. Οι επαγγελματικοί τίτλοι και οι ρόλοι μεταβάλλονται, ιδίως σε μικρότερες οργανώσεις, όπου ένα πρόσωπο μπορεί να ενεργεί ως αναλυτής συστημάτων, προγραμματιστής εφαρμογών και σύμβουλος. Μια πρόσφατηέρευνααπό80προσλήψειςαποκάλυψε συνολικά75διαφορετικούς τίτλους θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις. Παρακάτω αναφέρονται τίτλοι θέσεων εργασίας που είναι πιθανό να συναντήσετε:

Applications developer, Network administrator, Database administrator, Games developer, Information systems manager, Information security analyst, IT consultant, IT technical support officer, IT trainer, Multimedia programmer, Software engineer, Systems analyst

Ενδεικτικά αναλύουμε:

Ειδικός Ανάπτυξης Εφαρμογών Κινητής Τηλεφωνίας [Mobile Applications Developer]: Ο ειδικός ανάπτυξης εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας ασχολείται με την ανάπτυξη λογισμικού για συσκευές κινητής τηλεφωνίας. Οι εφαρμογές αυτές είτε βρίσκονται εγκατεστημένες στη συσκευή, είτε εγκαθίστανται από τον χρήστη του τηλεφώνου. Ο ειδικός ανάπτυξης εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας κατά την ανάπτυξη ενός λογισμικού οφείλει να λαμβάνει υπόψη τις διάφορες παραμέτρους των συσκευών, ώστε το πρόγραμμα να λειτουργεί για κάθε χρήστη.

Ειδικός Ανάπτυξης Λογισμικού ή Προγραμματιστής [SoftwareEngineer (Developer)]: Ο προγραμματιστής ασχολείται με την ανάπτυξη προγραμμάτων για ηλεκτρονικούς υπολογιστές, προκειμένου να προσαρμόσει τις δυνατότητες του Η/Υ στις ανάγκες του χρήστη. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, μελετά την εφαρμογή νέων συστημάτων ή τη βελτίωση και προώθηση ήδη γνωστών, αλλά και ελέγχει τα προγράμματα για να διαπιστώσει ότι λειτουργούν όπως πρέπει ή να κάνει τις απαραίτητες μεταβολές. Σε ορισμένες περιπτώσεις, επειδή οι ανάγκες αλλάζουν, καλείται να προσαρμόσει ένα παλιό πρόγραμμα στις νέες απαιτήσεις. Ο προγραμματιστής συνεργάζεται με τον αναλυτή, για να καταρτίσει το εκάστοτε πρόγραμμα.

Αναλυτής Συστημάτων/ Σχεδιαστής Δικτύων [SystemsAnalyst/ NetworkPlanner]: Ο επαγγελματίας του τομέα αυτού αναλύει, σχεδιάζει, ελέγχει και αξιολογεί συστήματα δικτύου, τοπικά και ευρύτερα δίκτυα, το Internet και το Intranet.

Αναλυτής Επιχειρησιακών Αναγκών και Διαδικασιών [BusinessAnalyst]: O κύριος ρόλος του αναλυτή επιχειρησιακών αναγκών και διαδικασιών είναι να βοηθάει τις επιχειρήσεις να εφαρμόσουν κατά τρόπο λιγότερο κοστοβόρο τεχνολογικές λύσεις. Αυτό το κάνει καθορίζοντας τις προϋποθέσεις ενός προγράμματος και κοινοποιώντας τες στα ενδιαφερόμενα μέλη, ώστε να καταλάβουν τόσο το πρόβλημα όσο και τις λύσεις.

Υπεύθυνος Διαδικτύου [DigitalMediaSpecialistand/orWebMaster]: Μεταξύ άλλων, στα καθήκοντα του υπεύθυνου διαδικτύου είναι να αξιολογεί, αναπτύσσει, παρέχει και προωθεί υπηρεσίες ψηφιακών μέσων. Επιβλέπει, επίσης, τη διαδικασία δημιουργίας ψηφιακών προϊόντων. Επιπλέον, είναι υπεύθυνος για τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη, τη συντήρηση και την υποστήριξη διαδικτυακών λειτουργιών.

Μηχανικός Δικτύων [NetworkEngineer]: Ο μηχανικός δικτύων είναι υπεύθυνος για την εγκατάσταση, τη συντήρηση και την υποστήριξη των ηλεκτρονικών δικτύων επικοινωνίας σε έναν οργανισμό ή μεταξύ οργανισμών. Αποστολή του είναι η βέλτιστη απόδοση, χρηστικότητα και διαθεσιμότητα των χρηστών αυτών των δικτύων.

Σχεδιαστής Ενοποιημένων Συστημάτων [EnterpriseandSystemsArchitect]: Ο σχεδιαστής ενοποιημένων συστημάτων διαμορφώνει μια συνολική εικόνα για τη στρατηγική, τις διαδικασίες, καθώς και τον τεχνολογικό εξοπλισμό μιας εταιρίας. Στόχος του είναι να συντονίσει τις δραστηριότητες της επιχείρησης με την τεχνολογία που διαθέτει. Έτσι θεμελιώνει τη βασική δομή του συστήματων των Η/Υ και καθορίζει τα ουσιαστικά στοιχεία του που παρέχουν το πλαίσιο για όλες τις ηλεκτρονικές λειτουργίες και είναι τα πιο δύσκολα να αλλάξουν.

Υπεύθυνος Τεχνικής Ανάπτυξης και Ανάπτυξης Δικτύων [Development and Network Engineering Management]: Ο ειδικός του χώρου αυτού ασχολείται με τη δημιουργία δικτυακών σχεδίων, καθώς και την ανάπτυξη νέων δικτυακών εφαρμογών και υπηρεσιών, ανάλογα με την εταιρία.

Υπεύθυνος Ποιότητας Πληροφοριακών Συστημάτων/Δικτύων [Quality Assurance Manager]: Ο υπεύθυνος ποιότητας πληροφοριακών συστημάτων/δικτύων καθορίζει και ελέγχει τα σχέδια ελέγχου και δοκιμής, ελέγχει τους κώδικες, αναλαμβάνει την ευθύνη για ορισμένα σχέδια κτλ.

Υπεύθυνος Ασφάλειας Πληροφοριακών Συστημάτων/Δικτύων [ICT Security Manager]: Ο ειδικός του τομέα αυτού εγκαθιστά, διαχειρίζεται και καθορίζει τις στρατηγικές ασφαλείας και τις σχετικές διαδικασίες, ώστε να διασφαλίσει ότι όλα λειτουργούν όπως πρέπει, ελαχιστοποιώντας έτσι τον κίνδυνο για εσωτερικές ή εξωτερικές απειλές.

Μηχανικός Υλικού [HardwareEngineer]: Ο μηχανικός υλικού ασχολείται με την έρευνα, τον σχεδιασμό, την ανάλυση, την ανάπτυξη και τον έλεγχο συστημάτων hardware. Επίσης είναι υπεύθυνος για την επίβλεψη της παραγωγής και την εγκατάσταση συστημάτων Η/Υ, αλλά και μερικές φορές αναπτύσσει το κατάλληλο λογισμικό που ελέγχει τα hardware συστήματα.

Ειδικός Εφαρμογής Eλέγχων στην Aνάπτυξη Λογισμικού και στην Eγκατάσταση Υλικού [TestSpecialist]: Μεταξύ των καθηκόντων του ειδικού αυτού είναι να δημιουργεί σχέδια και προγράμματα ελέγχου, να δημιουργεί και να εφαρμόζει ελέγχους στις προϋποθέσεις ενός project, να αναφέρει ελλείψεις κτλ.

Yπεύθυνος Σχεδιασμού Προϊόντων ή/και Υπηρεσιών [Productand/orServicesManager]: Ο υπεύθυνος σχεδιασμού προϊόντων συμμετέχει στις διαδικασίες που αφορούν την παραγωγή (π.χ. τιμή, ποιότητα, ποσότητα προϊόντων), καθορίζει τα πλαίσια μέσα στα οποία οι μηχανικοί θα πρέπει να κινηθούν για να βρουν τις βέλτιστες λύσεις σε ζητήματα που έχουν ανακύψει σχετικά με ένα προϊόν, συντάσσει προϋπολογισμούς και μελέτες για την παραγωγή ενός προϊόντος, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις οικονομικές δυνατότητες της εταιρίας.

Υπεύθυνος Έργων ΤΠΕ [ICΤ Project Manager]: Ο υπεύθυνος έργων ΤΠΕ, μεταξύ άλλων, επιβλέπει την επιλογή της τεχνολογικής πλατφόρμας, καθώς και την ανάπτυξη συστημάτων λογισμικού και hardware, ώστε να συμμορφώνονται με την ευρωπαϊκή στρατηγική ICT, συμμετέχει στο σχεδιασμό και την εφαρμογή διαδικτυακής πλατφόρμας κτλ.

Διαχειριστής Βάσεων Δεδομένων και Κέντρων Δεδομένων [Database&DataCenterAdministrator]: Ο ειδικός αυτός ασχολείται με την αποθήκευση, οργάνωση, παρουσίαση, χρήση και ανάλυση δεδομένων. Επίσης, αν χρειαστεί, διαμορφώνει νέες βάσεις για αποθήκευση και χρήση στοιχείων. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα κάνει ελέγχους ρουτίνας και τις απαραίτητες μετατροπές, προκειμένου διασφαλίσει ότι μια βάση δεδομένων λειτουργεί σωστά, αλλά και διορθώνει τα όποια προβλήματα ανακύψουν.

Υπεύθυνος Πληροφοριακού Συστήματος/Λειτουργίας Δικτύου [BusinessInformation/NetworkManager]: Ο επαγγελματίας αυτός είναι υπεύθυνος για τον σχεδιασμό, την εφαρμογή και τη διαχείριση συστημάτων δικτύου Η/Υ σε μια επιχείρηση ή μεταξύ εταιριών.

Εταιρείες πληροφορικής που έχουν περιληφθεί στη λίστα BestWorkplaces στην Ελλάδα 2007 - 2013

Accenture
Cisco Hellas
Data Communication
Exodus
Hellix Data Centers
Hewlett-Packard Hellas
INTRACOM
INTRALOT
LAMDA
MICROSOFT HELLAS
Sap Hellas
SAS Institute
VELTI
XeroxHellas

Για την ανάκτηση περισσότερων πληροφοριών σχετικά με το αντικείμενο εργασίας των αποφοίτων του Τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών & Πληροφορικής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν τις παρακάτω ιστοσελίδες:

Επιστημονικοί φορείς Πληροφορικης:

Πανελλήνιος Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής
ΤΕΕ, Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας
ΕΠΕ, Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας
IEEE, Advancing Technology for Humanity
EATCS, European Association for Theoretical Computer Science,

Ερευνητικα Ινστιτούτα και Πληροφορική

ΙΤΥΕ , Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ»
ΙΤΕ, Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας
ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών
ΕΠΙΣΕΥ, Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών
Ι.Π.ΤΗΛ, Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεματικής
ΕΤΠΥ, Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου
Max Planck InstitutInformatik
SICS
INRIA
CNRS, National Center for Scientific Research
Μ.Ι.Τ.
GEORGIA TECH

Επαγγελματικές ενωσεις

Ε.Π.Ε., Ένωση Πληροφορικών Ελλάδος
Ένωση Μηχανικών Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (Ε.Μ.Π.Ε.Ε)
E.Π.Y. Ελληνική Εταιρεία Επιστημόνων Η/Υ και Πληροφορικής
ΠΕΚΑΠ, Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Πληροφορικής
e-TEE, Τμήμα Πληροφορικής και Επικοινωνιών Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας
ΠΑΣΥΠΛ, Πανελλήνιος Σύλλογος Πληροφορικής Δημοσίου
Σ.Ε.Π.Ε., Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας

Βίντεο:

ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΥΛΙΚΩΝ

Το Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών (ΤΜΕΥ) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είναι το μοναδικό στην Ελλάδα πανεπιστημιακό τμήμα Μηχανικών με αποκλειστικό επίκεντρο του γνωστικού και εκπαιδευτικού του αντικειμένου τα Υλικά.

Οι σπουδές στο ΤΜΕΥ έχουν έντονο εργαστηριακό χαρακτήρα (η παρουσία των φοιτητών στα εργαστήρια είναι υποχρεωτική) και παρέχουν στους φοιτητές υψηλού επιπέδου εκπαίδευση και κατάρτιση στην Επιστήμη και Τεχνολογία των Υλικών ώστε να αποκτήσουν την επιστημονική γνώση να παράγουν, να μελετούν και να σχεδιάζουν τεχνολογικά υλικά. Συγκεκριμένα, οι σπουδές δίνουν έμφαση

  • στην επιλογή των κατάλληλων υλικών και του βέλτιστου τρόπου για το σχεδιασμό ενός προϊόντος με βάση μία συγκεκριμένη εφαρμογή,
  • στη μελέτη της σχέσης της δομής και των ιδιοτήτων του υλικού, και
  • στην εφαρμογή διαφόρων κατεργασιών με στόχο να διαφοροποιηθεί η δομή των υλικών ώστε να αποκτώνται οι επιθυμητές ιδιότητες.

Κατά τις σπουδές του, ο φοιτητής μαθαίνει όλα τα παραπάνω για την κάθε κατηγορία υλικών, δηλαδή τα μέταλλα, τα πολυμερή, τα κεραμικά, τα σύνθετα υλικά, τα μαγνητικά υλικά, τα οπτικά και τα ηλεκτρονικά υλικά.

Ο φοιτητής ολοκληρώνοντας τις σπουδές του θα είναι ένας μηχανικός ικανός να σχεδιάζει ένα προϊόν με βάση την επιλογή των κατάλληλων υλικών με βέλτιστο τρόπο για τη δεδομένη εφαρμογή. Θα είναι σε θέση να μελετά τη σχέση δομής και ιδιοτήτων του υλικού, που είναι η ουσία της Επιστήμης των Υλικών. Επίσης, θα μπορεί να εφαρμόζει διάφορες κατεργασίες με στόχο να διαφοροποιεί τη δομή των υλικών ώστε να αποκτώνται οι επιθυμητές ιδιότητες, που είναι η ουσία της Τεχνολογίας των Υλικών.

Βιομηχανικός κλάδος

Ο βιομηχανικός κλάδος αναμένεται να είναι ο χώρος που θα απορροφήσει το μεγαλύτερο αριθμό των αποφοίτων του Τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών. Ο χώρος της μεταποίησης, η αυτοκινητοβιομηχανία, η αεροδιαστημική, τσιμεντοβιομηχανία, παραγωγή ενέργειας (Δ.Ε.Η.) και μεγάλα δομικά έργα (γέφυρες, εθνικές οδοί) αποτελούν ενδεικτικά βιομηχανικούς τομείς, στους οποίους μπορούν να εργασθούν οι απόφοιτοι του Τμήματος.

Ειδικότερα και ανάλογα με την κατεύθυνση που έχουν επιλέξει οι φοιτητές κατά τη διάρκεια των σπουδών τους μπορούν να έχουν τις ακόλουθες επιλογές:

Οι φοιτητές που επιλέγουν την κατεύθυνση των δομικών και βιομηχανικών υλικών (κυρίως μέταλλα και κεραμικά υλικά) μπορούν να απασχοληθούν σε βιομηχανίες που παράγουν και εμπορεύονται κεραμικά, υάλους και σύνθετα προϊόντα, όπως πλακίδια, οικοδομικά υλικά (τούβλα- κεραμίδια), ροφητικά υλικά, πυρίμαχα, είδη υγιεινής και εστιάσεως, υαλοβάμβακα και άλλες ίνες, δομικά σύνθετα (π.χ. σώματα σκαφών), τσιμέντα και σκυρόδεμα, κεραμικά φίλτρα -καταλύτες, οδοντιατρικά εμφυτεύματα, κεραμικές επικαλύψεις, υάλινα αντικείμενα (π.χ. υαλοπίνακες, δοχεία, «κρύσταλλα») και εταιρείες εξόρυξης και εμπορίας πρώτων υλών. Επιπλέον, μπορούν να απασχοληθούν σε τομείς σχεδιασμού, έρευνας και ανάπτυξης, ποιοτικού ελέγχου υλικών και δομών, καθώς και μη καταστροφικών ελέγχων σε μεγάλο εύρος βιομηχανιών του τομέα των μεταλλικών υλικών (π.χ. παραγωγή σιδηρούχων και μη σιδηρούχων κραμάτων, όπως χάλυβας, αλουμίνιο και χαλκός, χυτών αντικειμένων, ελατών αντικειμένων), εταιρείες κατεργασιών και μεταποίησης μεταλλικών προϊόντων (π.χ. χάλυβας ενίσχυσης σκυροδέματος, κουτιά αναψυκτικών, προφίλ αλουμινίου, υδραυλικά εξαρτήματα), αεροπορική βιομηχανία, ναυπηγεία, εταιρείες μεταλλικών μεταλλικών κατασκευών, βιομηχανία ενέργειας, καθώς και ως σύμβουλοι επιχειρήσεων σε θέματα διάβρωσης, διασφάλισης ποιότητας, κ.λ.π.

Εκτός από τις παραπάνω κατηγορίες βιομηχανιών, οι απόφοιτοι που έχουν επιλέξει ως φοιτητές την κατεύθυνση των πολυμερικών υλικών μπορούν να απασχοληθούν σε βιομηχανίες που παράγουν προϊόντα μακροτεχνολογίας πολυμερών, όπως τρισδιάστατα χρηστικά αντικείμενα (π.χ. έπιπλα, σκελετοί συσκευών, μέρη αυτοκινήτων και διάφορων διατάξεων), πολυμερή συσκευασίας (π.χ. φύλλα, φιάλες, κάδοι), διαφανείς και διαφώτιστες σκληρές επιφάνειες (π.χ. προθήκες, επιγραφές), μακροσύνθετα, σωληνώσεις, μονώσεις (ηλεκτρικές, θερμικές, υγρασίας), επενδύσεις, πολυμερικά λιπαντικά και ορυκτέλαια, ελαστομερή και πετροχημικά.

Οι φοιτητές που επιλέγουν την κατεύθυνση των ηλεκτρονικών υλικών μπορούν να απασχοληθούν σε βιομηχανίες ηλεκτρονικής και ειδικότερα σε εταιρίες κατασκευής φωτοβολταϊκών συστημάτων, κινητής τηλεφωνίας, ηλεκτρονικών κυκλωμάτων υψηλών συχνοτήτων, σε εταιρίες κατασκευής σύγχρονων πηγών φωτισμού όπως είναι οι δίοδοι εκπομπής φωτός, σε εταιρίες κατασκευής υπολογιστικών συστημάτων, οπτικών ινών, υπεραγωγών και κατασκευής μαγνητικών δίσκων και αισθητήρων.

Στους αποφοίτους του Τμήματος, επίσης, ανοίγονται ευκαιρίες απασχόλησης και στην ελεύθερη αγορά όπως ο τομέας ευρεσιτεχνιών καινοτόμων προϊόντων, διεργασιών παρασκευής τους και μεθόδων ποιοτικού ελέγχου

(Οργανισμός Βιομηχανικής Παραγωγής- http://www.obi.gr/obi/?tabid=37).

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν υπέρ μοντέρνα προϊόντα όπως ηλεκτρονικά υλικά, βιοϋλικά, υλικά που σχετίζονται με την υγεία, την ενέργεια, το περιβάλλον και την πληροφορική.

Επίσης, προϊόντα πιο παραδοσιακά που έχουν υψηλή προστιθέμενη αξία (π.χ. ανακύκλωση βιομηχανικών και αστικών αποβλήτων και παραγωγή νέων προϊόντων (σπασμένα τζάμια).

Έρευνα

Προοπτικές απασχόλησης διαγράφονται στους ερευνητικούς τομείς δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών που ασχολούνται με την παραγωγή ενέργειας και τηλεπικοινωνιών, ανάπτυξης νέων υλικών, ελέγχου ανάπτυξης και σχεδιασμού υλικών, καθώς, και με άλλους τομείς, ανάλογα με την κατεύθυνση και την εξειδίκευση του φοιτητή. Επίσης, οι απόφοιτοι μπορούν να συνεχίσουν την ερευνητική σταδιοδρομία τους σε Ανώτατα Ιδρύματα, Τεχνολογικά Ιδρύματα, ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα.


Ελεύθερη αγορά

  • Ως επιστημονικό προσωπικό για εκπόνηση μελετών για την εγκατάσταση, πιστοποίηση και επιθεώρηση συστημάτων διασφάλισης ποιότητας υλικών και διαπίστευση εργαστηρίων μελέτης υλικών.
  • Ως ελεύθεροι επαγγελματίες
  • Ως πραγματογνώμονες, συντάσσοντας τεχνικές εκθέσεις και γνωμοδοτήσεις σε θέματα Επιστήμης των Υλικών
Σχολή Επιστημών Υγείας
ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ

Στόχος του Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών (ΒΕΤ) είναι να παρέχει στους φοιτητές του στέρεη θεωρητική βάση στις θεμελιώδεις γνωστικές περιοχές της Βιολογίας, εμβάθυνση σε αναδυόμενα βιολογικά πεδία και εξοικείωση με τις σύγχρονες μεθοδολογίες, ερευνητικές προσεγγίσεις και τεχνολογίες που απορρέουν από αυτή την επιστήμη. Στην καρδιά της φιλοσοφίας του βρίσκεται η δυναμική και σύγχρονη προσέγγιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και η σύνδεση της πανεπιστημιακής διδασκαλίας με την ερευνητική δραστηριότητα.

Το περιεχόμενο σπουδών του Τμήματος καλύπτει τα ακόλουθα γνωστικά πεδία:

Μοριακές Βιοεπιστήμες (Κυτταρική, Μοριακή, Αναπτυξιακή, Δομική και Υπολογιστική Βιολογία, Βιοχημεία, Γενετική, Ανοσοβιολογία).
Λειτουργική και Οργανισμική Βιολογία (Βοτανική, Ζωολογία, Φυσιολογία Φυτών και Ζώων, Μικροβιολογία, Οικολογία, Υδροβιολογία).
Τεχνολογίες και Εφαρμογές (Βιοτεχνολογία Ζώων, Φυτών και Προϊόντων, Παθολογία Ζώων και Φυτών, Βιοτεχνολογία Ενζύμων, Περιβαλλοντικές Τεχνολογίες, Βιοπληροφορική).

Τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών (ΒΕΤ) συντάχθηκαν από τα μέλη ΔΕΠ σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων. Η διαδικασία κατοχύρωσης επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων του ΒΕΤ άρχισε το 2005 και ολοκληρώθηκε το 2008 με την έγκριση Προεδρικού Διατάγματος (ΦΕΚ 247/3.12.2008).

Τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του Τμήματος έχουν απόλυτη συνάφεια με τους σκοπούς και στόχους του Τμήματος ΒΕΤ, όπως δημοσιεύτηκαν στο Προεδρικό Διάταγμα ίδρυσής του. Με τη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος για τα επαγγελματικά δικαιώματα, οι πτυχιούχοι του Τμήματος ΒΕΤ κατοχυρώνουν ένα ευρύ φάσμα επαγγελματικών δραστηριοτήτων, καθώς περιγράφονται λεπτομερώς οι επαγγελματικές δυνατότητες των αποφοίτων στον ευρύτερο δημόσιο αλλά και ιδιωτικό τομέα.

Επίσης, σύμφωνα με το ΦΕΚ τεύχος Α 159/1-8-2008, το πτυχίο του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών αναγνωρίζεται ως τυπικό προσόν διορισμού σε θέσεις προσωπικού του κλάδου ΠΕ04 Ειδικότητας Ο4 Βιολόγων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ παράλληλα οι απόφοιτοι του Τμήματος έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν θέσεις απασχόλησης του ευρύτερου δημόσιου τομέα που υπάγονται στον κλάδο ΠΕ Περιβαλλοντολόγων.

Ο Νόμος Υπ’ Αριθμ. 4235:

Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στην εφαρμογή της Ενωσιακής και Εθνικής Νομοθεσίας στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών, της υγείας και προστασίας των ζώων και της διαχείρισης ζωικών υποπροϊόντων (ΖΥΠ) και παραγώγων προϊόντων αυτών (ΠΠ)"

Σε συνέχεια και σε συμφωνία με τα επαγγελματικά μας δικαιώματα δημοσιεύθηκε πρόσφατα Προεδρικό Διάταγμα που αφορά Ίδρυση, Λειτουργία και Διεύθυνση Εργαστηρίων Ανάλυσης Τροφίμων από Βιολόγους (ΦΕΚ32/11-2-2014).

Οι πτυχιούχοι του Τμήματος ΒΕΤ κατοχυρώνουν ένα ευρύ φάσμα επαγγελματικών δραστηριοτήτων, στον ευρύτερο δημόσιο αλλά και ιδιωτικό τομέα. Ενδεικτικά, οι απόφοιτοι μπορούν να απασχοληθούν στην εκπαίδευση, να εργαστούν και να αναλάβουν την ευθύνη εξετάσεων σε διαγνωστικά εργαστήρια, όπως μικροβιολογίας, μοριακής βιολογίας, γενετικής, κ.ά., να διενεργούν οικολογικούς ελέγχους, περιβαλλοντικές αναλύσεις και μελέτες, να αναλάβουν την οργάνωση, τη διαχείριση και την προστασία βιοτικών παραγόντων σε περιοχές προστασίας της φύσης και εθνικά πάρκα,να εκπονούν μελέτες σχετικά με την διοίκηση, διαχείριση και προστασία θαλάσσιων πάρκων και υδροβιότοπων, να απασχολούνται στους τομείς της βιοτεχνολογίας της γενετικής μηχανικής και της βιοπληροφορικής, κ.ά.

Η βιολογία χωρίζεται σε πολλούς τομείς και οι απόφοιτοι του τμήματος μπορούν να εξειδικευτούν σε κάποιους ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους. Ενδεικτικά, μπορούμε να αναφέρουμε τους εξής τομείς: γεωργία, ζωολογία, εντομολογία, ερπετολογία, υδροβιολογία, παρασιτολογία (μελέτη των παρασίτων), ιολογία (η μελέτη των ιών), καθώς επίσης και τον κλάδο των τροφίμων συμβάλλοντας στην ανάπτυξη νέων προϊόντων διατροφής, καθώς και την ασφάλεια των τροφίμων και τη διατροφολογία.

Οι απόφοιτοι του ΒΕΤ μπορούν να εργαστούν ως εκπαιδευτικοί σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης μεταφέροντας τις γνώσεις και αντιλήψεις σε μια νέα γενιά. Σύμφωνα με το ΦΕΚ τεύχος Α 159/1-8-2008, το πτυχίο του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών αναγνωρίζεται ως τυπικό προσόν διορισμού σε θέσεις προσωπικού του κλάδου ΠΕ04 ΕιδικότηταςΟ4 Βιολόγων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ παράλληλα οι απόφοιτοι του Τμήματος έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν θέσεις απασχόλησης του ευρύτερου δημόσιου τομέα που υπάγονται στον κλάδο ΠΕ Περιβαλλοντολόγων. Επίσης ο βιολόγος μπορεί να εργαστεί επίσης σε τμήμα εκπαίδευσης του μουσείου, ζωολογικούς κήπους, ενυδρεία, βοτανικούς κήπους, πάρκα κτλ.

Ενδεικτικά οι απόφοιτοι του τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών μπορούν να απασχοληθούν:

  • Σε ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα.
  • Στον κλάδο της υγείας.
  • Σε βιομηχανίες (τεχνολογία τροφίμων, φαρμακοβιομηχανίες, διαχείριση αποβλήτων κ.ά.).
  • Σε μονάδες υδατοκαλλιεργειών και ιχθυογεννητικούς σταθμούς.
  • Σε ζωολογικά ή βοτανικά μουσεία.
  • Σε τομείς σχετιζόμενους με την προστασία και διαχείριση του περιβάλλοντος και τη βιοτεχνολογία.
  • Στη μέση εκπαίδευση.
  • Στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (Υπουργεία, Νομαρχίες, Ελληνική Αστυνομία).


Έρευνα: Οι βιολόγοι ερευνητές μελετούν τον φυσικό κόσμο, χρησιμοποιώντας τις τελευταίες επιστημονικές μεθόδους και τεχνικές, τόσο σε εργαστήρια όσο και στο φυσικό περιβάλλον, για την κατανόηση της λειτουργίας των έμβιων συστημάτων.

Περιβαλλοντική διαχείριση και διατήρηση: Οι βιολόγοι ενδιαφέρονται για την επίλυση περιβαλλοντικών προβλημάτων και τη διατήρηση του φυσικού κόσμου για τις μελλοντικές γενιές. Άλλες πιθανέςευκαιρίεςαπασχόλησηςμπορεί να υπάρχουν σευπηρεσίες φυσικών πόρων, μη-κερδοσκοπικές οργανώσεις, ιδιωτικές οικολογικές εταιρείες συμβούλων, ήκέντρωναποκατάστασηςτης άγριας πανίδας.

Επιχειρήσεις και Βιομηχανία: Οι βιολόγοι μπορούν να εργαστούν σε φαρμακευτικές εταιρείες και παρόχους επιστημονικών προϊόντων και υπηρεσιών στην έρευνα και τη δοκιμή νέων προϊόντων. Μπορούν επίσης να εργαστούν σε πωλήσεις, στο μάρκετινγκ και στις δημόσιες σχέσεις.

Μαθηματικά: Μαθηματικά και θεωρητική βιολογία είναι δύο πρόσφατα επιστημονικά πεδία που χρησιμοποιούν μαθηματικές αναπαραστάσεις και τα εργαλεία τόσο για την κατανόηση και την μοντελοποίηση βιολογικών διεργασιών σε άλλους τομείς έρευνας, συμπεριλαμβανομένης της κυτταρικής βιολογίας, της βιοτεχνολογίας και δυναμική των οικοσυστημάτων.

Επικοινωνία: Βιολόγοι με εξαιρετικές ικανότητες γραφής και επικοινωνίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν από υψηλού προφίλ περιοδικά, καθώς και online περιοδικά και blogs / δίκτυα μέσων μαζικής ενημέρωσης ( π.χ. , το Discovery και NationalGeographic ) .

Συμφώνα με τη διεθνή βιβλιογραφία οι απόφοιτοι του τμήματος ΒΕΤ μπορούν να εργαστούν στους παρακάτω τομείς:

  • Clinical molecular geneticist
  • Higher education lecturer
  • Nature conservation officer
  • Pharmacologist
  • Research scientist (life sciences)
  • Research scientist (medical)
  • Secondary school teacher
  • Soil scientist
  • Microbiology
  • Environmental Microbiology
  • Biochemistry/biotechnology
  • Medical Technology
  • ClinicalLabScience


Περισσότερες πληροφορίες:
Michigan State University - Biological Sciences Careers What can I do with my Biology degree?
Michigan State University - Biological Sciences Careers

Ως φοιτητές του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στα πλαίσια των προπτυχιακών σας σπουδών, έχετε παρακολουθήσει μια πληθώρα μαθημάτων που σχεδόν κάθε ένα από αυτά αγγίζουν ένα ξεχωριστό επιστημονικό κλάδο και ίσως και επαγγελματικό και αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία μπορείτε να συνεχίσετε την εκπαίδευση σας με κριτήρια τα ενδιαφέροντα και τις προτιμήσεις σας, τις δυνατότητές σας αλλά και αυτά που διαπιστώνετε ότι έχουν αμεσότερη σχέση με την ταχέως εξελισσόμενη αγορά εργασίας.

Για την ενημέρωσή σας αξιοποιήστε τους παρακάτω ελληνικούς και διεθνείς ιστότοπους:

Επιστημονικοί φορείς και Ερευνητικά ινστιτούτα

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας – Κρήτης
Ελληνικό γραφείο της Greenpeace
Σύλλογος για την προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας Αρχέλων
Ελληνική Εταιρία Ιατρικής Μικροβιολογίας
Ελληνική Εταιρία Νευροεπιστημών
Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών
Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος»
Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών
Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών Αλέξανδρος Φλέμινγκ
Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών
ΙΤΕ -‘Ιδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας
Ελληνική Βοτανική Εταιρεία
Ελληνική Εταιρεία Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας
Ελληνική Ζωολογική Εταιρεία
Ελληνική Οικολογική Εταιρεία


Ερευνητικά ινστιτούτα –Εταιρίες

Ελληνική Εταιρεία Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας
Ελληνική Εταιρεία Βιολογικών Επιστημών
EMBO (EuropeanMolecularBiologyOrganization)
FEBS (Federation European Biochation European Biochemistry Societies)
Society for Developmental Biology
Society for Endocrinology
Society for Experimental Biology
The American Society for Biochemistry and Molecular Biology
The American Physiological Society
The American Society for Microbiology
The Company of Biologists
The Endocrine Society
The European Society for Marine Biotechnology
Federation of European Microbiological Societies
Society of General Microbiology
Society for Industrial Microbiology
SocieteFrancaise de Microbiologie
International Society for Microbial Ecology
British Mycological Society
American Phytopathological Society
International Society for Molecular PlBritish Mycological Society: ant-Microbe Interactions
European Federation of Biotechnology
Society of Chemical Industry
Royal Society of Chemistry
American Chemical Society
Society of Environmental Contamination and Toxicology
Soil Science Society of America
British Soil Science Society
Australian Society for Microbiology
International Union of Soil Sciences
Association of Applied Biologists
Society of Toxicology
ΙνστιτούτοΒιοιατρικηςΤεχνολογίαςΙΝΒΙΤ
Άλφα Ινστιτούτο Βιoϊατρικών Επιστήμων
Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ και ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Ίδρυμα Τεχνολογίας και ‘Έρευνας
Ελληνική Φυκολογική Εταιρεία
Ελληνική ΟρνιθολογικήΕταιρία
Ελληνική Βοτανική Εταιρεία

Επαγγελματικές ενώσεις

Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων (ΠΕΒ) Ελληνική Εταιρεία Βιολογικών Επιστημών (ΕΕΒΕ) Σύλλογος Ελλήνων Ωκεανογράφων Σύνδεσμος Βιολόγων ΟΕΛΜΕΚ Πανελλήνια Ένωση Επιστημόνων Υγείας Πανελλήνια Ένωση Κλινικών Εμβρυολόγων Σύνδεσμος Ιατρικών Γενετιστών

Εταιρείες που έχουν περιληφθεί στη λίστα BestWorkplaces στην Ελλάδα

GeneralElectric (GE)
GenesisPharma
NovartisHellas
RocheHellas
MedtronicHellas
Pharmathen

Βίντεο

Biology Professions Video: Career Options in the Biological Sciences

Σχολή Επιστημών Αγωγής
ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Αποστολή του Τμήματος είναι η προώθηση της επιστημονικής έρευνας και της επιστημονικής γνώσης στον τομέα των Επιστημών της Αγωγής και ταυτόχρονα η επιστημονική και επαγγελματική κατάρτιση των μελλοντικών εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Οι στόχοι που τίθενται από το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος πραγματοποιούνται μέσα από τρία αλληλένδετα επίπεδα μάθησης, με υπόβαθρο πάντα τη δυναμική σύνδεση παιδαγωγικής θεωρίας και εκπαιδευτικής πράξης. Τα τρία αυτά επίπεδα περιλαμβάνουν τρεις κύκλους σπουδών, οι οποίοι αντιστοιχούν στις τρεις διαστάσεις του δυναμικού ρόλου του εκπαιδευτικού.

Συγκεκριμένα:

  • ο 1ος κύκλος αναφέρεται στη γενική παιδαγωγική γνώση που οφείλει να αποκτήσει κάθε φοιτητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης (Π.Τ.Δ.Ε.) μελετώντας την ευρύτερη περιοχή των Επιστημών της Αγωγής.
  • ο 2ος κύκλος αφορά στην κατάρτιση του φοιτητή σε θέματα Διδακτικής.
  • Ο 3ος κύκλος αφορά στα γνωστικά αντικείμενα, με έμφαση αυτά που διδάσκονται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Η μέχρι πρόσφατα θετική εικόνα απορρόφησης των δασκάλων αλλάζει και η προοπτική διορισμού στα δημόσια σχολεία της χώρας μειώνονται. Παρόλα αυτά ο απόφοιτος μπορεί έχοντας και την ανάλογη εξειδίκευση να απορροφηθεί και σε άλλους εργασιακούς τομείς.
Συγκεκριμένα οι απόφοιτοι του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης μπορούν να σταδιοδρομήσουν:

  • Ως εκπαιδευτικοί στη Δημόσια Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (κλάδος ΠΕ-70 μέσω διαγωνισμού ΑΣΕΠ)
  • Ως εκπαιδευτικοί στην Ιδιωτική Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση www.minedu.gov.gr
  • Ως επιστημονικό προσωπικό σε Δημόσιες και Ιδιωτικές Επιχειρήσεις /Οργανισμούς που ασχολούνται με συναφείς θεματικές, όπως σε Κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, σε Ιδρύματα παιδικής πρόνοιας, σε παιδικές κατασκηνώσεις, ξενοδοχειακές μονάδες, παιδικά μουσεία κ.α.
  • Ως ερευνητές σε εκπαιδευτικά κέντρα και οργανισμούς
  • Ως συγγραφείς εκπαιδευτικών βιβλίων

Ειδική Αγωγή

Ο κλάδος της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης αποτελεί μια άλλη ενδιαφέρουσα προοπτική. Οι απόφοιτοι του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Π.Ι. μπορούν να εργαστούν

  • ως εκπαιδευτικοί Ειδικής Αγωγής σε Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής (Σ.Μ.Ε.Α.) εντασσόμενοι στον κλάδο Π.Ε.71 Δασκάλων Ε.Α.Ε, εφόσον έχουν μεταπτυχιακή εξειδίκευση στην ειδική αγωγή. Σε αυτές τις μονάδες μπορούν να διδάξουν και εκπαιδευτικοί χωρίς ανάλογη μετεκπαίδευση, εάν ο αριθμός των μετεκπαιδευομένων δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι θέσεις. Περισσότερες πληροφορίες: ΝΟΜΟΣ 3699/2008 - ΦΕΚ199/Α'/2.10.2008, Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση ατόμων με αναπηρία ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Σχετική Νομοθεσία

  • ως Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό (Ε.Ε.Π.) σε φορείς και μονάδες της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, εφόσον κατέχουν ανάλογη μεταπτυχιακή ειδίκευση. Συγκεκριμένα μπορούν κατόπιν προκήρυξης του Υπουργείου Παιδείας να εργασθούν στους τομείς:
  • 1) Θεραπείας Λόγου, εντασσόμενοι στον κλάδο Π.Ε.21 Θεραπευτών Λόγου

    2) Επαγγελματικού Προσανατολισμού των Τυφλών ή στην Κινητικότητα των Τυφλών ή στη Νοηματική Γλώσσα των Κωφών, εντασσόμενοι στον κλάδο Π.Ε. 31

    3) Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού, εντασσόμενοι στον κλάδο Π.Ε. 22 Επαγγελματικών Συμβούλων

Τα επαγγελματικά δικαιώματα του/ της δασκάλου/ ας προβλέπονται από τον Ν. 1566/1985, άρθρα 13 και 15 (ΦΕΚ 167/τ. Α/1985) και το ΠΔ 24/1991 (ΦΕΚ 9/τ. Α/4-2-1991).
Παράλληλα ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ανατρέξει στον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα και τον Διαρκή Εκπαιδευτικό Κώδικα.

Περιγραφή επαγγέλματος


Η πρώτη επαφή του παιδιού με το περιβάλλον του σχολείου μέσω οργανωμένων μαθημάτων γίνεται στο Δημοτικό Σχολείο και αυτός που αναλαμβάνει την ευθύνη να του δώσει τα απαραίτητα εφόδια για τη στοιχειώδη εκπαίδευση και την κοινωνική του ανάπτυξη και ένταξη είναι ο δάσκαλος. Με αυτά ως δεδομένα, γίνεται αντιληπτό πόσο καθοριστικό ρόλο παίζει ο δάσκαλος στη μετέπειτα μορφωτική κυρίως αλλά και κοινωνική εξέλιξη του μικρού παιδιού (6-12 ετών). Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση δεν υπάρχει εξειδίκευση ως προς το γνωστικό αντικείμενο για το δάσκαλο, καθώς διδάσκει ανάγνωση και γραφή, βασικές έννοιες μαθηματικών, γεωγραφίας, φυσικού κόσμου, ιστορίας και θρησκείας. Παράλληλα, φροντίζει οι μαθητές του να έχουν ενεργή συμμετοχή στη διαδικασία της μάθησης, ελέγχει την επίδοσή τους και ευθύνεται για την τακτική φοίτηση, την πειθαρχία και την πρόοδό τους. Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς ενημερώνει τους γονείς των μαθητών, οργανώνει ποικίλες σχολικές δραστηριότητες (θεατρικές παραστάσεις κ.λπ.) και αρκετές φορές του ανατίθεται η επιμέλεια της καλής εμφάνισης του σχολείου σε δημόσιες εκδηλώσεις.


Συνθήκες εργασίας


Ο χώρος εργασίας του είναι το σχολείο, όπου αναλαμβάνει κατά κανόνα μία από τις έξι συνολικά τάξεις του Δημοτικού Σχολείου, έχοντας καθημερινή παρουσία επί 5 ή 6 ώρες. Σε μικρά ή απομακρυσμένα χωριά, όμως, παρατηρείται το φαινόμενο να εργάζεται σε περισσότερες από μία τάξεις (μονοθέσια, διθέσια κ.λπ.), λόγω έλλειψης μαθητών. Η εργασία του ωστόσο δεν ολοκληρώνεται στο σχολείο, αλλά συνεχίζεται στο σπίτι του, όπου προετοιμάζει τα μαθήματα της επομένης ημέρας και ελέγχει τα γραπτά των μαθητών του. Στα αρνητικά του επαγγέλματος καταγράφεται και το ότι διορίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα σε περιοχές που βρίσκονται μακριά σε σχέση με τον τόπο κατοικίας, ενώ στα θετικά η μεγάλης διάρκειας διακοπές του (Χριστούγγενα - Πάσχα - καλοκαίρι) καθώς και η μείωση των διδακτικών του ωρών, όσο ανέρχεται ιεραρχικά.

Χρήσιμες Ιστοσελίδες:

Για την ανάκτηση περισσότερων πληροφοριών σχετικά με το αντικείμενο εργασίας των αποφοίτων του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν τις παρακάτω ιστοσελίδες:

Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

Εκπαιδευτική κλίμακα

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων

Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων

Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδο

Παιδαγωγική Εταιρεία Ελλάδος

Χρήσιμοι ιστότοποι στο εξωτερικό:

Job Openings

Prospects

Ερευνητικά Κέντρα

Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής

Κέντρο Έρευνας και Τεκμηρίωσης Ενταξιακών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων (ΚΕΤΕΕΠ)

Κέντρο Έρευνας, Μελέτης και Εφαρμογών στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (ΠΕ) (ΚΕΜΕΠΕ)

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Comenious

ΙΤΥΕ ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ

Λίστα ιστοσελίδων που αφορούν την εκπαίδευση από τη βιβλιοθήκη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Παιδαγωγικό Ινστιτούτο

ΤΜΗΜΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

Το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στοχεύει στην:

  • Καλλιέργεια και προαγωγή των Παιδαγωγικών Επιστημών με την ακαδημαϊκή και την εφαρμοσμένη διδασκαλία και έρευνα
  • Παροχή των απαραίτητων εφοδίων στους πτυχιούχους του Τμήματος για την εξασφάλιση της επιστημονικής και επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας
  • Δημιουργία των προϋποθέσεων για έρευνα και πειραματισμό σε συνάρτηση με την οργάνωση ερευνητικών πεδίων σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο
  • Συμβολή στην άνοδο του επιπέδου και στην κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών της εκπαίδευσης σε ό,τι αφορά στα ζητήματα που αναφέρονται στην προσχολική ηλικία
  • Συμβολή στην αντιμετώπιση και επίλυση παιδαγωγικών προβλημάτων στην εκπαίδευση και αγωγή στη νηπιακή και πρώιμη παιδική ηλικία.

Τα γνωστικά αντικείμενα του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων χωρίζονται στις εξής ενότητες:

Ενότητα Παιδαγωγικής

Γνωστικά αντικείμενα της ενότητας αποτελούν η γενική παιδαγωγική, η προσχολική παιδαγωγική, η διαπολιτισμική εκπαίδευση, η εκπαιδευτική πολιτική - η διοίκηση εκπαίδευσης, η αγωγή υγείας, η κοινωνιολογία της εκπαίδευσης και η ιστορία του νεοελληνικού πολισμού.

Ενότητα Ψυχολογίας- Ειδικής Αγωγής - Υγείας

Γνωστικά αντικείμενα της ενότητας αποτελούν η παιδαγωγική και εκπαιδευτική ψυχολογία, η κοινωνική ψυχολογία, η γνωστική ψυχολογία, η εξελικτική ψυχολογία, η ψυχοκοινωνιολογία οικογένειας και η ειδική αγωγή.

Ενότητα Θετικών Επιστημών στην Εκπαίδευση
Γνωστικά αντικείμενα της ενότητας αποτελούν η πληροφορική και τα εφαρμοσμένα μαθητικά, η στατιστική, η διδακτική μαθηματικών, η διδακτική των φυσικών επιστημών και η περιβαλλοντική εκπαίδευση.

Ενότητα Μαθημάτων Γενικής Παιδείας
Γνωστικά αντικείμενα της ενότητας αποτελούν η νεοελληνική λογοτεχνία, η παιδική λογοτεχνία, η μυθολογία, η φιλοσοφική και παιδαγωγική ανθρωπολογία, η φιλοσοφία παιδείας, η ιστορία εκπαίδευσης και η ιστορία της νεότερης Ελλάδας.

Ενότητα Τέχνης και Εκπαίδευσης
Γνωστικά αντικείμενα της ενότητας αποτελούν τα εικαστικά, η μουσική, η θεατρική παιδεία (θεωρία και πράξη).

Κύριος εργασιακός τομέας απορρόφησης των αποφοίτων του Τμήματος είναι αυτός της εκπαίδευσης. Αν και η αναλογία προσφοράς και ζήτησης στον τομέα της δημόσιας εκπαίδευσης κρίνεται αποθαρρυντική, ένας απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών έχει τη δυνατότητα να ασκήσει το λειτούργημά του και σε άλλους εργασιακούς τομείς.

Συγκεκριμένα οι απόφοιτοι του τμήματος μπορούν να εργαστούν:

  • Ως νηπιαγωγοί στην Δημόσια Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (κλάδος ΠΕ-60) κατόπιν διορισμού τους σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 9 παρ.1 του Ν.3848/2010 (ΦΕΚ 71/19-5-2010 τ.Α)
  • Ως νηπιαγωγοί στην Ιδιωτική Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, Πληροφορίες: Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων, Ιδιωτική Εκπαίδευση
  • Ως επιστημονικό προσωπικό στον τομέα παραγωγής παιδαγωγικού υλικού και παιδικών βιβλίων
  • Ως επιστημονικό προσωπικό και ερευνητικό προσωπικό σε δομές και υπηρεσίες του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.
    Ενδεικτικά αναφέρουμε σε
    • κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών
    • κατασκηνώσεις
    • παιδικά μουσεία
    • παιδότοπους
    • παιδικά χωριά SOS
  • Ως εκπαιδευτικοί-ιδιοκτήτες ιδιωτικού νηπιαγωγείου ή παιδικού σταθμού
  • Ο κλάδος της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης αποτελεί μια άλλη ενδιαφέρουσα προοπτική. Οι απόφοιτοι του Τμήματος Νηπιαγωγών του Π.Ι. μπορούν να εργαστούν:

    - Ως νηπιαγωγοί Ειδικής Αγωγής σε σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής (Σ.Μ.Ε.Α.) (κλάδος Π.Ε. 61 Νηπιαγωγών Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης), εφόσον έχουν μεταπτυχιακή εξειδίκευση στην ειδική αγωγή. Περισσότερες πληροφορίες: ΝΟΜΟΣ 3699/2008 - ΦΕΚ 199/Α'/2.10.2008

    Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση ατόμων με αναπηρία ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Σχετική Νομοθεσία

    - Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό (Ε.Ε.Π.) σε φορείς και μονάδες της Ειδικής Αγωγής, κατόπιν πρόσκλησης ενδιαφέροντος του Υπουργείο Παιδείας και κατάθεση αίτησης για διορισμό ως αναπληρωτές-ωρομίσθιοι στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, εντασσόμενοι στον κλάδο Π.Ε. 31 (εξειδικευμένου προσωπικού)

    - Ειδικότερα και εφόσον έχουν σχετική εξειδίκευση μπορούν να εργασθούν σε φορείς Επαγγελματικού Προσανατολισμού των Τυφλών ή Κινητικότητας των Τυφλών ή στη Νοηματική Γλώσσα των Κωφών ή στη Νοηματική Γλώσσα των Κωφών, για διορισμό τους

    - Ως Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό (Ε.Ε.Π) κλάδου Π.Ε. 22 Επαγγελματικών Συμβούλων, εφόσον έχουν και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στη Συμβουλευτική και τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό, κατόπιν πρόσκλησης ενδιαφέροντος του Υπουργείου Παιδείας.

Τα επαγγελματικά δικαιώματα του/ της Νηπιαγωγού προβλέπονται από τον Ν. 1566/1985, άρθρο 12 (ΦΕΚ 167/τ. Α΄/1985) και το ΠΔ 24/1991 (ΦΕΚ 9/τ. Α΄/4-2-1991), τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα και τον Διαρκή Εκπαιδευτικό Κώδικα, εφόσον είναι διορισμένος/ η στο Δημόσιο.

Η ομαλή διαδικασία ένταξης του παιδιού από το περιβάλλον της οικογένειας σε αυτό ενός οργανωμένου κοινωνικού συνόλου, όπως είναι το σχολείο, επιβάλλει την ύπαρξη ενός ενδιάμεσου κρίκου, του νηπιαγωγείου. O νηπιαγωγός δηλαδή είναι ο ειδικός παιδαγωγός που θα αναλάβει τα παιδιά προσχολικής ηλικίας και θα τα βοηθήσει να αποκτήσουν τις πρώτες γνώσεις για τον κόσμο που τα περιβάλλει αλλά και τους τρόπους συμβίωσης, οργάνωσης και κατανόησης σε μια μικρή κοινωνική ομάδα, όπως είναι η τάξη του νηπιαγωγείου. Γι' αυτό το λόγο φροντίζει για την αρμονική ανάπτυξη των ικανοτήτων του παιδιού μέσα από το ομαδικό παιχνίδι, την ατομική δημιουργία, την πνευματική άσκηση και την ψυχαγωγία (π.χ. τραγούδι, χορός, ζωγραφική, χειροτεχνία κλπ.), με στόχο να αποκτήσει ολοκληρωμένη και στέρεη προσωπικότητα. Εκτός από την προσχολική εκπαίδευση μπορεί να ασχοληθεί με την επιστημονική έρευνα σε θέματα εκπαίδευσης και αγωγής.

Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων,

Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο,

Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος,

Πανελλήνια ένωση Αναπληρωτών Νηπιαγωγών,

Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος,

Λοιπή Ενημέρωση :

esos.gr

alfavita.gr

edu.klimaka.gr

school.gr

hellenic-schools.gr

pedagogy.gr

tetradio.gr

Εξωτερικό:

Νηπιαγωγοί στην Αγγλία

Prospects - Primary school teacher job description

Prospects - Teaching education sector

Φορείς Εκπαίδευσης:

Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής

Εκπαιδευτικές πύλες-κόμβοι:

Teach.gr , e - Πρωτοβάθμια , Έδρα εκπαίδευσης, e – Πύλη εκπαίδευσης ,

Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο , Παιδεία – εκπαιδευτικός κόμβος, Σχολείο – εκπαιδευτικός κόμβος, Δάσκαλος

Δημόσιο Οργανισμοί:

ΑΣΕΠ

Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς

Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού

Συγγραφείς Νηπιαγωγοί:

http://www.pirgeli.gr/writers/281

http://www.pirgeli.gr/writers/149

http://www.pirgeli.gr/writers/37

ΕΚΕΒΙ

Σχολή Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών
ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
Αποστολή του Τμήματος είναι η καλλιέργεια και ανάπτυξη της Οικονομικής Επιστήμης παράλληλα με την κατάρτιση Οικονομολόγων, ικανών να μελετούν και να εφαρμόζουν τις οικονομικές θεωρίες, συμβάλλοντας στην πρόβλεψη οικονομικών φαινομένων και στην ανάπτυξη παραγωγικών δραστηριοτήτων.

Τα γνωστικά αντικείμενα του τμήματος συνοψίζονται στα εξής:

Οικονομικά, Μαθηματικά για Οικονομολόγους, Στατιστική, Μικροοικονομική Θεωρία, Μακροοικονομική Θεωρία, Οικονομετρία, Διεθνές Εμπόριο και Παγκοσμιοποίηση, Δημόσια Οικονομική, Διεθνείς Νομισματικές Σχέσεις και Μακροοικονομικά της Ανοικτής Οικονομίας, Ανάλυση Χρονολογικών Σειρών και Προβλέψεις, Θεωρία Στρατηγικών Αποφάσεων (Θεωρία Παιγνίων), Εφαρμοσμένη Οικονομετρία, Οικονομική Ιστορία, Ιστορία Οικονομικών Θεωριών, Ελληνική Οικονομία, Ειδικά Θέματα Οικονομικής Θεωρίας, Θεωρία Διεθνών Επενδύσεων, Χρηματοοικονομική Ανάλυση, Αξιολόγηση Επενδύσεων, Ανάλυση Χρηματαγορών και Κεφαλαιαγορών, Τραπεζική Οικονομική, Ευρωπαϊκή Οικονομική Ολοκλήρωση, Οικονομικά της Υγείας και της Εκπαίδευσης, Μαθηματικός Προγραμματισμός και Επιχειρησιακή Έρευνα, Οικονομικά της Εργασίας, Αγροτική Οικονομική, Ασφαλιστικά Μαθηματικά, Νομισματική θεωρία και Πολιτική, Βιομηχανική Οργάνωση, Στοιχεία Επιχειρηματικότητας, Λογιστική, Οικονομικά του Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, Οικονομική Μεγέθυνση, Μεθοδολογία της Οικονομικής Επιστήμης, Πολιτική Οικονομία, Μαθηματική Στατιστική.


Κατευθύνσεις επιλογής:

Το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων προσφέρει στους προπτυχιακούς φοιτητές του τη δυνατότητα επιλογής τριών κατευθύνσεων:

  • Ποσοτικές Μέθοδοι - Εφαρμοσμένη Οικονομετρία.
  • Οικονομική Ανάλυση και Πολιτική.
  • Επιχειρηματική Οικονομική
  • Χρηματοοικονομική.

Το εύρος των επαγγελματικών προοπτικών ενός οικονομολόγου είναι πολύ μεγάλο. Ένας απόφοιτος του τμήματος μπορεί να εργασθεί σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, αναπτύσσοντας και αυτόνομη επιχειρηματική δράση, ενώ η απόκτηση εξειδίκευσης και επαγγελματικών πιστοποιήσεων θεωρείται απαραίτητη σε ορισμένους τομείς απασχόλησής του, όπως για παράδειγμα για την απόκτηση ειδικότητας ορκωτού λογιστή ή διαπραγματευτή (αντικριστή) χρηματιστηριακών αξιών.


Τα κυριότερα πεδία απασχόλησης ενός οικονομολόγου είναι τα εξής:


Ενέργεια: ως ειδικοί ενεργειακής οικονομίας και διαχειριστές ενεργειακών υποδομών

Τουρισμός: ως εξειδικευμένα στελέχη στο Τουριστικό Management και τη λογιστική τουριστικών επιχειρήσεων.

Ναυτιλία: ως εξειδικευμένα στελέχη ναυτιλιακών θέματα (σε ναυτιλιακές επιχειρήσεις)

Περιβάλλον: ως αναλυτές περιβαλλοντικών οικονομικών.

Ευρύτερος Δημόσιος τομέας: ως υπάλληλοι σε τμήματα Υπουργείων, Δημόσιων Επιχειρήσεων και Οργανισμών που έχουν ως αντικείμενο το εμπόριο, τη διεθνή οικονομία, νομισματικά θέματα, το φορολογικό σύστημα και την πολιτική της απασχόλησης , μελετητές οικονομολόγοι.

Εκπαίδευση: ως εκπαιδευτικοί στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (εντάσσονται στον κλάδο Π.Ε.09 Οικονομολόγων για διορισμό στη δημόσια εκπαίδευση), στην εκπαίδευση βιομηχανιών, τραπεζών και χρηματοπιστωτικών κατάρτισης.

Πληροφορική: ως ειδικοί ηλεκτρονικών υπολογιστών με ουσιαστικές γνώσεις οικονομικών και φοροτεχνικών θεμάτων

Ασφαλιστικός τομέας: ως υψηλού επιπέδου ασφαλιστές, δημιουργοί ασφαλιστικών προΐόντων ζωής και περίθαλψης, εκκαθαριστές, κοστολογητές

Λογιστικός τομέας: ως λογιστές, ορκωτοί λογιστές, φοροτεχνικοί, εξειδικευμένοι λογιστές διεθνών λογιστικών εφαρμογών

Χρηματοπιστωτικός τομέας: ως τραπεζικοί και χρηματιστηριακοί υπάλληλοι και αναλυτές, υψηλού επιπέδου ασφαλιστές, δημιουργοί ασφαλιστικών προΐόντων ζωής και περίθαλψης, εταιρείες leasing

Συμβουλευτικός επιχειρηματικός τομέας: ως σύμβουλοι επιχειρήσεων και επενδύσεων, σύμβουλοι κατάρτισης ισολογισμών αειφορίας

Οικονομική Δημοσιογραφία: ως οικονομικοί αναλυτές και δημοσιογράφοι

Πωλήσεις – Marketing-Διαφήμιση

Αγροτικός τομέας: ως ειδικοί αγροτικής οικονομίας και διαχειριστές (Managers) σε αγροτικές επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς

Έρευνα: ως επιστημονικό και ερευνητικό προσωπικό σε κέντρα και υπηρεσίες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και σε ερευνητικά κέντρα

Διεθνή Οικονομία: ως εξειδικευμένα στελέχη στο Διπλωματικό Σώμα,


Δικαίωμα εγγραφής στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος (Ο.Ε.Ε.):
Οι απόφοιτοι του Τμήματος έχουν δικαίωμα εγγραφής στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος και επαγγελματικής ταυτότητας Οικονομολόγου ή Λογιστή Φοροτεχνικού

Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία και σχετικές διεθνείς ιστοσελίδες απόφοιτοι οικονομολόγοι μπορούν να εργασθούν ως:
Accountant, Actuary, Auditor, Budger Analyst, College Professor, Cost Estimator, Economist, Financial Analyst, Financial Examiner, Financial Manager, Health Services Manager, High School Teacher, Insurance Sales Agent, Insurance Underwriter, Loan Officer, Logistician, Management Analyst, Market Research Analyst, Personal Financial Advisor, Purchasing Manager, Statistician, Survey Researcher, Urban Planner

Σύμφωνα με το Π.Δ. 475/91 «περί οικονομολογικού επαγγέλματος και της άδειας άσκησής του» στο οικονομολογικό επάγγελμα συγκαταλέγονται οι οικονομικοί αναλυτές, οι μελετητές επιχειρησιακών προγραμμάτων, οι οικονομικοί και χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι, οι φοροτεχνικοί, οι λογιστές, οι ορκωτοί λογιστές, οι διδάσκοντες των οικονομικών επιστημών σε εκπαιδευτικά ιδρύματα (εξαιρουμένων των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων), οι οικονομέτρες και στατιστικολόγοι, καθώς και οι πάροχοι υπηρεσιών οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων σε φορείς οικονομικών δραστηριοτήτων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

Οι απόφοιτοι του Τμήματος έχουν δικαίωμα εγγραφής στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος και επαγγελματικής ταυτότητας Οικονομολόγου ή Λογιστή Φοροτεχνικού

Για την ενημέρωσή σας αξιοποιήστε τους παρακάτω ελληνικούς και διεθνείς ιστότοπους:

  • Careerthoughts
  • Eurograduate
  • Prospects-Accountancy banking and finance sector
  • Careers
  • ΕΣΥΕ
  • Τράπεζα της Ελλάδος
  • ΚΕΠΕ
  • Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών
  • ΙΟΒΕ
  • Επιτροπή Ανταγωνισμού
  • Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ)
  • Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομίων (ΕΕΤΤ)
  • ICAP
  • OECD
  • European Commission
  • IMF
  • World Bank
  • FAO, United Nations
  • European Central Bank

Περιοδικά: “The South European Review of Business Finance and Accounting”


Πληροφορίες για απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος οικονομολόγου:

Περιφερειακό Τμήμα Ηπείρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας,

Ενώσεις και Συλλογικά Όργανα:

Επίσημο συλλογικό όργανο και φορέας του κλάδου των Οικονομικών Επιστημών στην Ελλάδα είναι το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας,

Περιφερειακό Τμήμα Ηπείρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας,

Πανελλήνια Ομοσπονδία Οικονομολόγων,

Ένωση Οικονομολόγων Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Ερευνητικά Κέντρα:

Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών,

Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών,

Center for economic and policy research,

Σχολή Καλών Τεχνών
ΤΜΗΜΑ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Το Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης λειτουργεί στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων από το Σεπτέμβριο του 2000. Το κύριο αντικείμενο του Τμήματος Πλαστικών Τεχνών κ Επιστημών της Τέχνης είναι η τέχνη. Έχει σκοπό να καλλιεργεί και να προάγει τις εικαστικές τέχνες με την ακαδημαϊκή και εφαρμοσμένη διδασκαλία και να παρέχει στους φοιτητές τα απαραίτητα εφόδια που εξασφαλίζουν την άρτια επιστημονική, καλλιτεχνική και επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Ακόμη να εκπαιδεύει τους φοιτητές στην Ιστορία και τη Θεωρία της Τέχνης και να προάγει την αισθητική αγωγή και την ανάπτυξη της κριτικής και έρευνας, μέσα από τις εργαστηριακές και θεωρητικές σπουδές των εικαστικών τεχνών. Στο Τμήμα λειτουργούν δύο κατευθύνσεις σπουδών: 1) η κατεύθυνση των Εικαστικών και 2) η κατεύθυνση Ιστορίας και Θεωρίας της Τέχνης [Υπουργική Απόφαση αριθμ.67344/Β1/22-7-2009 (ΦΕΚ 1476 τ. Β')]. Οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν μία από τις δύο κατευθύνσεις, η οποία και αναγράφεται στο πτυχίο του Τμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης. Η φοίτηση είναι τετραετής και η πρόσβαση στο Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης γίνεται μέσω των γενικών εξετάσεων και απαιτείται ως ειδικό μάθημα το «Ελεύθερο Σχέδιο».

Τα γνωστικά αντικείμενα στο Τμήμα είναι:

Εικαστικές Τέχνες.

Η εικαστική εκπαίδευση εκτείνεται και σε πεδία των εφαρμοσμένων τεχνών (φωτογραφική και αριθμητική εικόνα, σχέδιο, σκίτσο, κόμικς, τρισδιάστατη κινούμενη εικόνα κλπ.).

Ιστορία της Τέχνης / Επιστήμες των Τεχνών.

Διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Από το ακαδημαϊκό έτος 2006-07 στο Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης λειτουργούν δύο κατευθύνσεις σπουδών, η κατεύθυνση των Εικαστικών και η κατεύθυνση Ιστορίας και Θεωρίας της Τέχνης. Οι φοιτητές αφού λάβουν τις απαραίτητες γενικές γνώσεις (μαθήματα κορμού), ακολουθούν μια από τις δύο κατευθύνσεις του Τμήματος επιλέγοντας τα γνωστικά αντικείμενα που διαμορφώνουν την αντίστοιχη κατεύθυνση, ώστε να τους προσφέρει την εξειδίκευση στο αντικείμενο της επιλογής τους. Η εκπαίδευσή τους στοχεύει σε πολύ ευρύ φάσμα επαγγελματικών δραστηριοτήτων και απασχόλησης. Οι απόφοιτοι μπορούν να εργαστούν στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

Εικαστική κατεύθυνση

Αναφορικά με τον δημόσιο τομέα, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα υπ'αριθμ. 128 (ΦΕΚ 233/26/11/2012 Τεύχος Πρώτο): "Οι απόφοιτοι του Τμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης που εισήχθησαν από το ακαδημαϊκό έτος 2006−2007 και εφεξής, με πτυχίο της κατεύθυνσης Εικαστικών και πιστοποιητικό ευδόκιμης παρακολούθησης θεωρητικών και ιστορικών σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ή πτυχίο ισότιμο και αντίστοιχο ομοταγούς ιδρύματος της αλλοδαπής, εντάσσονται στον κλάδο εκπαιδευτικού προσωπικού της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης AT 8 Καλλιτεχνικών Μαθημάτων, ο οποίος προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 14 παρ.1 και 8 περ. η΄ του Ν. 1566/1985 (Α΄/167) και βάσει του άρθρου 15 του Ν. 1586/1986 (Α΄/37) μετονομάστηκε σε κλάδο ΠΕ 08 Καλλιτεχνικών Μαθημάτων." Επίσης, ως εικαστικοί καλλιτέχνες, γραφίστες, στη διαφήμιση και στον χώρο του εντύπου, στη σκηνογραφία, στο animation, στον κινηματογράφο, κλπ. Κατεύθυνση Ιστορίας και Θεωρίας της Τέχνης

Οι απόφοιτοι της κατεύθυνσης Ιστορίας και Θεωρίας της Τέχνης απασχολούνται ως ιστορικοί και κριτικοί τέχνης και ως επιμελητές σε μουσεία και πολιτιστικούς φορείς στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Σε ιδιωτικού δικαίου φορείς απασχολούνται σε μουσεία, γκαλερί, δημοσιογραφικούς οργανισμούς κ.λπ. Ο ΑΣΕΠ εντάσσει τους πτυχιούχους αυτής της κατεύθυνσης στον κωδικό 107. Έτσι, οι απόφοιτοι του Τμήματος με κατεύθυνση Ιστορία και Θεωρία της Τέχνης συμμετείχαν στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την πλήρωση θέσεων «ΠΕ Ιστορικών Τέχνης» στο Υπουργείο Πολιτισμού με την προκήρυξη 3Κ/2008 (ΦΕΚ ΑΣΕΠ 226/16-5-2008). Πιο πρόσφατα, είχαν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την πλήρωση θέσεων «ΠΕ Τεκμηριωτών Πολιτιστικού Αποθέματος» στη ΝΕΡΙΤ (Προκήρυξη 1Κ/2014, ΦΕΚ ΑΣΕΠ 1/23-1-2014 ).

Πηγη: Prospects, Types of jobs:Creative arts and design



Ως φοιτητές του Τμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στα πλαίσια των προπτυχιακών σας σπουδών, έχετε παρακολουθήσει μια πληθώρα μαθημάτων που εντάσσονται και εφάπτονται σε διάφορα επιστημονικά πεδία και ίσως και επαγγελματικούς κλάδους και αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία μπορείτε να συνεχίσετε την εκπαίδευση σας με κριτήρια τα ενδιαφέροντα και τις προτιμήσεις σας, τις δυνατότητές σας αλλά και αυτά που διαπιστώνετε ότι έχουν αμεσότερη σχέση με την ταχέως εξελισσόμενη αγορά εργασίας.

Για την ανάκτηση περισσότερων πληροφοριών σχετικά με το αντικείμενο εργασίας των αποφοίτων Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν τις παρακάτω ιστοσελίδες:

Art Museum Network
Guggenheim
Centre Georges Pompidou
DesignMuseum
Institute of Contermporary Art
Metropolitan Museum of Art
MoMA | The Museum of Modern Art
Musée du Louvre
Museo Nacional del Prado
Στέγη Γραμμάτων και τεχνών
Θεματικός κατάλογος Μουσείων Ελλάδας
Ελληνικός Κόσμος
Museo Nacional Centro de Arte Reine Sofia, Madrid
RèuniondesMuséesNationaux Tate
Venice Biennale

Επαγγελματικές ενώσεις:

Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος
Εταιρεία Ελλήνων Ιστορικών της Τέχνης

Βίντεο: